Божевільна місіс Рочестер або Романтична апологія піроманії

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2015) Божевільна місіс Рочестер або Романтична апологія піроманії Кременецькі Компаративні Студії, У (2). с. 193-200. ISSN 2311-262Х

[thumbnail of H_Shovkoplyas_KKS_5_2015.pdf]
Перегляд
Текст
H_Shovkoplyas_KKS_5_2015.pdf

Download (473kB) | Перегляд

Анотація

В романі Шарлотти Бронте «Джен Ейр» образ Берти Мейсон, божевільної дружини містера Рочестера, вражає уважного читача подвійністю. Цей амбівалентний образ постає в романі на місці злиття двох текстів, романтичного і реалістичного, що поєднані в межах роману Шарлотти Бронте. У формульній романтичній площині образ Берти Мейсон не більше ніж функція, що дозволяє створити фабулу любовної історії. У реалістичній площині образ Берти Мейсон , ледве окреслений , вже набуває рис жертви обставин. Уродженка Вест-Індії Джин Рис у романі «Широке Саргасове море»( 1966) розповіла історію життя креолки Антуанетти Коссуей, прототипом якої послужив образ божевільної міссіс Рочестер з «Джен Ейр». У своєму романі-пріквелі Джин Рис не просто розкриває марґінальний образ Берти Мейсон , письменниця надає їй слово. Той невеличкий реалістичний матеріал ,лише кілька фактів, який залишила на долю образу Берти Мейсон Шарлотта Бронте, був використаний для того, щоб створити «її історію», не залишивши Берту «бідним привидом» з романтичної історії кохання, що викладена в класичному романі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: два принципи письма; готичний елемент; «торнфілдський епізод»; готичний простір; готичний канон; байронічний герой; амбівалентність образу; піроманія, подвійна природа вогню; Гастон Башляр про подвійну природу вогню; роман-пріквел письменниці Джин Рис «Широке Саргасове море».
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 17 Груд 2015 12:12
Останні зміни: 17 Груд 2015 12:12
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/12100

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу