Автореферат - Українська Греко-Католицька Церква у Галичині (1946–1968 рр.): стратегії виживання та опору у підпіллі

Будз, Катерина Миколаївна (2016) Автореферат - Українська Греко-Католицька Церква у Галичині (1946–1968 рр.): стратегії виживання та опору у підпіллі PhD thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of АВТОРЕФЕРАТ_ Будз.pdf]
Перегляд
Текст
АВТОРЕФЕРАТ_ Будз.pdf

Download (327kB) | Перегляд

Анотація

Дослідження присвячене стратегіям виживання та опору підпільних греко- католиків після ліквідації Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) на Львівському «соборі» 1946 р. Під впливом державного примусу більшість парафіяльного духовенства та вірян Галичини формально «возз’єдналася» з Російською Православною Церквою (РПЦ). Решта чинила рішучий спротив насильницькій православізації, керуючись насамперед уявленням про католицизм як єдину правдиву віру. Основні стратегії соціального та конфесійного виживання підпільних греко-католиків у радянському суспільстві продемонстровано на прикладах світської праці священиків, участі молоді у комуністичних організаціях та співпраці духовенства, чернецтва і мирян з римо-католицьким кліром. Проаналізовано основні стратегії опору підпільних греко-католиків, зокрема письмові звернення до органів влади та відкриті нелегальні богослужіння. Обидві форми протесту членів забороненої Церкви підважували офіційний радянський наратив про нібито добровільне «возз’єднання» УГКЦ з РПЦ. Крім того, у дисертації детально розглянуто «невозз’єднані» греко-католицькі громади, а також мотиви та стратегії повсякденного спротиву галицьких вірян.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: УГКЦ, РПЦ, «возз’єднання», радянська влада, Галичина, стратегії виживання, опір.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 12 Вер 2016 09:53
Останні зміни: 12 Вер 2016 09:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15001

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу