Використання матеріалів спогадів і мемуарів підчас вивчення біографії письменника.

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2016) Використання матеріалів спогадів і мемуарів підчас вивчення біографії письменника. Українська мова й література в школах України (7-8). с. 36-43.

[thumbnail of Shovkoplyas_7_8_2016_UML.pdf]
Перегляд
Текст
Shovkoplyas_7_8_2016_UML.pdf

Download (973kB) | Перегляд

Анотація

Вивчення біографії письменника має певну складність як для автора лекційного курсу або підручника, так і для шкільного вчителя, який на уроці знайомить учнів з творчим і життєвим шляхом митця, чия творчість вивчається. Жоден з викладачів чи вчителів не зможе уникнути цієї проблеми , навіть якщо не пов'язує творчість письменника з його життєвим шляхом , бо при при вивченні творчості будь- якого письменника ми неминуче зіткнемося з фактами його біографії. Крім так званих «сенсаційних біографій», автори яких використовують сумнівні джерела фактів , існують і біографії іншого типу, що канонізують образ письменника і створюють застиглу схему його життєвого і творчого шляху. За радянських часів така «схематизація» була пов'язана з тим , що із письменника створювали той образ, який відповідав тогочасному ідеологічному курсу. Для подолання подібних схем дуже корисно звертатися до спогадів і мемуарів сучасників письменника: такий матеріал надає свіжі факти, що дозволяють «оживити» життєвий шлях письменника. Проте «сирий» матеріал спогадів має свої небезпеки для дослідника. Безумовною небезпекою у данному випадку є так званий «суб'єктивний фактор»: автор спогадів трансформує події у відповідності до своїх поглядів , спотворює факти , надає не-об'єктивні оцінки. Отже для використання такого матеріалу дослідник повинен керуватися знанням як особистості мемуариста, так і знанням історичних фактів і навіть того , що називають «атмосферою» епохи.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: біографічні відомості про письменника; «сенсаційні біографії»; джерела вивчення біографії письменника; стереотипність канонічних біографій письменників; матеріали спогадів і мемуарів; небезпеки «суб’єктивного фактору».
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 02 Груд 2016 07:40
Останні зміни: 02 Груд 2016 07:40
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/17460

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу