Культурно-Просвітній Гурток полонених офіцерів-українців у австрійському таборі Йозефштадт (серпень 1917 – лютий 1918 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Культурно-Просвітній Гурток полонених офіцерів-українців у австрійському таборі Йозефштадт (серпень 1917 – лютий 1918 рр.) Проблеми всесвітньої історії (2). с. 187-202.

[thumbnail of I.Sribniak_PVI_2_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I.Sribniak_PVI_2_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cg...

Анотація

У статті аналізуються деякі аспекти організаційної та національно-патріотичної діяльності полонених офіцерів-українців – членів Культурно-Просвітнього Гуртка у таборі Йозефштадт (Австро-Угорщина) у другій половині 1917 – на початку 1918 р. Це стало можливим після його українізації та переведення до цього табору тих офіцерів-українців, які висловили на це згоду у своїх рапортах до австрійських таборових комендатур. Усунення з Йозефштадту російського чорносотенного елементу створило можливість інтенсифікувати національно-патріотичну роботу в середовищі полонених українців та закласти підвалини державницького світогляду в свідомості значної частини офіцерів. Встановлено, що утворення громади полонених офіцерів-українців стало можливим завдяки надходженню до таборової бібліотеки української літератури та часописів, організації різних освітніх курсів та проведенню низки викладів з обширу українознавства, роботі аматорського театру, національно-патріотичним акціям.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: табір; полонені офіцери-українці; Йозефштадт; гурток; виклади; часопис; Австро-Угорщина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 09 Серп 2017 11:18
Останні зміни: 09 Лист 2017 12:32
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/19933

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу