Терапевтичні тексти крізь призму міфологем

Вишницька, Юлія Василівна та Осельська, Ольга Віталіївна (2017) Терапевтичні тексти крізь призму міфологем Manuscript: Класична спадщина і сучасний літературний процес (2(5)). с. 32-40.

[thumbnail of manuscript5.pdf]
Перегляд
Текст
manuscript5.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://if.kubg.edu.ua/resursi/elektronni-vydannia/...

Анотація

У статті проаналізовано образи-медіатори в текстах художньої літератури, вплив якої на читача вважають терапевтичним. Дослідження терапевтичних текстів пов’язане з теорією терапевтичної метафори. Джерелом такого впливу часто виступає сакральний міф, що оприявлюється у творах міфологемами. У художньому тексті міфологеми відтворюють глибинні, приховані смисли й моделюють нові, унікальні характеристики ідіостилю автора. У прозі Михайла Коцюбинського та Галини Пагутяк міфологеми вікна, дверей маніфестують межу, наділяються характеристиками об’єктів зовнішнього або внутрішнього світів. В оповіданнях Михайла Коцюбинського «Цвіт яблуні» і «Він іде!» вікно є нерегламентованим входом для хтонічних істот, порталом, через який здійснюється зв’язок з інфернальним світом, а у світі уяви, мрій, мистецтва – синергійним образом, де комбінуються звук, колір, дотик, запах. Двері виконують функцію тимчасового сховку й ілюзорного захисту від світу реального буття, над яким нависає смерть. У «Книзі снів і пробуджень» Галини Пагутяк вікна й двері обмінюються своїми функціями: двері – відчинені, а вікна – заґратовані, а також відіграють роль медіаторів між реальним світом і «антисвітом». Як образи-символи «Вікно» і «Двері» розгортають свої амбівалентні символічні спектри, а як образи-медіатори вони виступають провідниками в потойбічний світ, відокремлюють реальний та ірреальний світи.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Редкол: Ю. І. Ковбасенко (голов. ред.), О.В.Гальчук (випусковий редактор) та ін.
Ключові слова: Михайло Коцюбинський; міфологема; медіатор; образ; Галина Пагутяк; терапевтичний текст
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Юлія Василівна Вишницька
Дата внесення: 28 Груд 2017 12:23
Останні зміни: 28 Груд 2017 22:43
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22708

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу