Імітаційне моделювання на уроках української мови: зразки імітаційно-ситуативних вправ з української мови для учнів 10-11 класів

Діденко, Наталія Миколаївна (2017) Імітаційне моделювання на уроках української мови: зразки імітаційно-ситуативних вправ з української мови для учнів 10-11 класів Українська мова й література в сучасній школі (11).

[thumbnail of N_Didenko_ULLSU_11_UK.pdf]
Перегляд
Текст
N_Didenko_ULLSU_11_UK.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

„Учитель-філолог” Моделювання ситуації: Учень у ролі вчителя. Конструктивний діалог. Пояснити матеріал. Обґрунтувати оцінку. Розповідаючи про види підрядних речень, учень продемонстрував їх так: а) підрядне обставинне часу: Світанком, пообшивавши степи і села, обезсиліла, уляглася хуртовина; б) підрядне обставинне порівняльне:„З-за неспокійного обрію підвелося розпатлане, мов після похмілля, сонце і витрусило на сніги хирляві тіні” (М. Стельмах); в) підрядне місця: „А за березами блакитнавиться пасіка і кошлатиться перестояна хатка, де сивий сон, мов дід, де сивий дід, мов сон” (М. Стельмах). Завдання: Яку оцінку ви б поставили за цю відповідь? З’ясуйте лексичне значення виділених слів. Чи можна стверджувати, що блакитнавиться є авторським неологізмом? Наведіть приклади таких неологізмів у творах сучасних поетів і письменників (за потреби скористайтеся заздалегідь підготовленими підказками). Запропонуйте вашим (умовним учням) підготувати коротку презентацію про сучасного письменника чи поета.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: імітаційно-ситуативні вправи; імітаційне моделювання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Циклова комісія української мови та літератури
Користувач, що депонує: викладач Наталія Миколаївна Діденко
Дата внесення: 04 Січ 2018 08:22
Останні зміни: 04 Січ 2018 08:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22934

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу