Відгук Бульвінського А.Г. на дисертацію Волкова В.О. Українська діаспора у Російській Федерації: інституційний, соціально-економічний та культурний аспекти (1991 – 2010 рр.)

Волков, Володимир Олегович (2018) Відгук Бульвінського А.Г. на дисертацію Волкова В.О. Українська діаспора у Російській Федерації: інституційний, соціально-економічний та культурний аспекти (1991 – 2010 рр.) PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Відгук Бульвінського А. Г. 2.pdf]
Перегляд
Текст
Відгук Бульвінського А. Г. 2.pdf

Download (4MB) | Перегляд

Анотація

Представлена робота є комплексним дослідженням історії української діаспори в контексті її інституційного, соціально-економічного та культурного розвитку протягом 1991 – 2010 років. З’ясовано основні концептуальні підходи до висвітлення зазначеної теми у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі. Проаналізовано історичні передумови, що сприяли відтворенню діаспори в Російській Федерації після 1991 року. На основі різнопланових джерел обґрунтовано закономірність творення української діаспори в Росії як такої, що є самобутньою та організаційно оформленою. Представлено основні етапи розвитку діаспори, що супроводжувався, зокрема, організацією її інституційних структур. В контексті соціально-економічної адаптації українців у Росії прослідковано процес їх укорінення в господарське життя 16 та освоєння соціальної ніші в країні проживання. На прикладі клинів та інших місць компактного проживання українців у Росії висвітлені форми й особливості національно-культурного, релігійного життя діаспори. У процесі дослідження виявлена стійка тенденція розширення мережі українських інституцій місцевого, регіонального й загальноросійського рівня, незважаючи на відсутність єдиного координуючого центру діаспори в Росії та помітне зменшення чисельності самої діаспори.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: українська діаспора, Росія, українсько-російські відносини, громада, інституція, національна ідентичність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 04 Лют 2018 12:03
Останні зміни: 04 Лют 2018 12:03
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23313

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу