Інтерновані вояки Армії УНР у таборі Стшалково, Польща (друга половина 1921 – початок 1922 рр.): моральний стан та умови перебування

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Інтерновані вояки Армії УНР у таборі Стшалково, Польща (друга половина 1921 – початок 1922 рр.): моральний стан та умови перебування Проблеми всесвітньої історії (2(4)). с. 182-195.

[thumbnail of I_Sribniak_PVI_2017_2_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribniak_PVI_2017_2_IFF.pdf

Download (932kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://ivinas.gov.ua/naukovyi-zhurnal-problemy-vse...

Анотація

У статті аналізуються моральний стан та умови перебування інтернованих вояків-українців у таборі Стшалково (Польща) у другій половині 1921 – на початку 1922 рр. На основі використання широкого кола архівних джерел автором було зроблено висновок про те, що таборове повсякдення вояцтва було позначене значними труднощами, пов’язаними з їх надзвичайною скупченістю та присутністю в таборі інтернованих та полонених вояків інших формацій (балаховців та червоноармійців). Відсутність будь-яких матеріальних ресурсів, не завжди достатнє та якісне харчування, брак палива для обігріву бараків, антиукраїнська агітація, – призводило до того, що частина вояків-українців втрачала національні морально-ціннісні орієнтири. Для запобігання деморалізації українського вояцтва командування групи намагалось активізувати культурно-освітню роботу в таборі, але через брак приміщень та відсутність ресурсів – з наближенням холодів вона поволі згорталась. Дехто з числа інтернованих не витримував тягаря безрадісного та обтяжливого таборового повсякдення, та залишав табір у пошуках кращих умов існування. чевидно, що це була небезпечна тенденція, і командування інтернованих військ у різний спосіб намагалось запобігти його подальшому поширенню. Особливо енергійно деструктивним процесам в таборі протистояв начальник групи А.Пузіцький, заходи якого знайшли цілковите розуміння і підтримку з боку вищого військового керівництва Військ та Уряду УНР.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: Інтерновані; табір; старшина; Стшалково; комендатура; українці.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 13 Квіт 2018 05:59
Останні зміни: 13 Квіт 2018 05:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23678

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу