У вирі "Чорного озера" Володимира Гжицького

Жигун, Сніжана Віталіївна (2018) У вирі "Чорного озера" Володимира Гжицького Дивослово (11). с. 47-52. ISSN 0130-5263

[thumbnail of IF-Zhygun-dywoslowo.pdf]
Перегляд
Текст
IF-Zhygun-dywoslowo.pdf

Download (189kB) | Перегляд

Анотація

У статті йдеться про популярний у часи Розстріляного Відродження роман В.Гжицького «Кара-Кол (Чорне озеро)», в якому автор прагнув зруйнувати цивілізаційний авторитет росіян й утвердити західний спосіб життя як загальноприйнятний. Це спонукає розглядати твір у ширших рамках, ніж літературу протесту проти іноземного поневолення. Нові ідеї та об’єкти зображення змушують ставити питання про його місце у каноні літератури 1920-х років та актуалізацію у нинішні часи переоцінки взаємин між народами колишнього СРСР.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: «письменник однієї книги»; колонізована нація; колоніальна стратегія; антиколоніалізм; метафора; історія лояльного письменника другого ешелону; література ГУЛАГу.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Сніжана Віталіївна Жигун
Дата внесення: 03 Груд 2018 07:00
Останні зміни: 03 Груд 2018 07:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24950

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу