Проблеми балто-слов’янської мовної спільності та давньопрусської мови у науковому доробку Віктора Петрова

Андрєєв, Віталій Миколайович (2019) Проблеми балто-слов’янської мовної спільності та давньопрусської мови у науковому доробку Віктора Петрова Східноєвропейський історичний вісник (10). с. 8-17.

[thumbnail of 159167-352349-1-PB.pdf]
Перегляд
Текст
159167-352349-1-PB.pdf

Download (331kB) | Перегляд

Анотація

Мета дослідження – проаналізувати методологічні аспекти використання В. Петровим балтійських мов та їх архаїчних структур для реконструкції дописемних етапів слов’янського (передовсім українського) етногенезу. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності, науковості, міждисциплінарності. Використано такі загальноісторичні методи: історіографічний аналіз, історико-генетичний, термінологічний аналіз, компаративний, типологічний. Автори дотримуються цивілізаційного підходу та засад культурно-інтелектуальної історії. Наукова новизна: на основі широкого кола опублікованих і неопублікованих досліджень В. Петрова з історіософії, етногенезу, мовознавства, археології, ономастики охарактеризовано внесок вченого у вивчення балто-слов’янської спільності та давньопрусської мови. Висновки. Багаторічні полідисциплінарні дослідження В. Петрова з балто-слов’янських мовних та історичних зв’язків стали важливою складовою запропонованої вченим реконструкції етногенетичних процесів у давній історії України («Етногенез слов’ян» (1972)). «Теорія епох» В. Петрова виходила за рамки догматів формаційного підходу. Вона давала можливість розглянути процес етногенезу як дискретний, який має у межах самодостатньої епохи свої особливості. Виділення балтійського елементу в мові скіфів та відстоювання наукової теорії про існування балто-слов’янської мовної спільності допомогло дослідникові простежити зв'язок скіфської доби з історичним слов’янством. Натомість у теорії слов’янського етногенезу вченого не знайшлося місця для концепту «єдиної давньоруської народності», що активно нав’язувався офіційною радянською наукою. Багато з висновків В. Петрова різного ступеня узагальнення на сьогодні спростовано. Однак методологічні підходи зберігають певний дослідницький потенціал. Доробок ученого з вивчення прусської мови потребує подальшого аналізу фахівців-лінгвістів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: В. Петров; етногенез; балто-слов’янська спільність; прусська мова.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 10 Квіт 2019 10:52
Останні зміни: 24 Жов 2019 07:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27014

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу