Молодіжні організації в таборах інтернованої Армії Української Народної Республіки в Польщі

Гуменюк, Олена Анатоліївна (2019) Молодіжні організації в таборах інтернованої Армії Української Народної Республіки в Польщі Колективна (три і більше авторів). Польща і Україна: Проблеми та перспективи: монографія. Wydawniztwo naukowe Uniwersytetu pedagogicznego, Краків.

[thumbnail of Гуменюк.pdf]
Перегляд
Текст
Гуменюк.pdf

Download (10MB) | Перегляд

Анотація

На початку 1920-х років студенти складали більшість серед української міжвоєнної еміграції, колишні військові Армії Української Народної Республіки становили їх основу. Важливою рисою українського студентського еміграційного руху міжвоєнного періоду був високий рівень національної свідомості та бажання представити свої здобутки та саму націю з власною історією та багатою культурою. Головні завдання, що стояли перед українськими студентами-емігрантами: забезпечити захист національної ідентичності, прагнути до відродження держави, інформувати представників інших країн про ситуації в Україні та становище українських студентів, але головним залишалося - навчання. Заснування та діяльність культурно-освітніх організацій в таборах інтернування стало головним підгрунтям цих процесів. Колишні військові Армії Української Народної Республіки отримали можливість закінчити середню освіту, завдяки спеціальним курсам у таборах, а після цього вступити до вищих навчальних закладів. Українські студентські організації були засновані у таких таборах: Вдовицях, Каліш, Ланцут, Александров-Куявський тощо. Серед військових інтернованої Армії УНР в Польщі на початку 1920-х років, так само, як і серед цивільних біженців, було чимало молоді. Вони змушені були перервати навчання через початок Першої світової війни чи національно-визвольні змагання. Закордоном вони продовжили здобувати освіту за менш сприятливих обставин. Проте, культурно-освітня робота, що проводилася у таборах інтернування, допомогла у здобутті освіти закордоном.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Молодь; емігранти; студенти; табори інтернування; армія УНР.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 11 Квіт 2019 10:23
Останні зміни: 11 Квіт 2019 10:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27033

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу