Обґрунтування доцільності використання експрес-методу кількісної оцінки рівня соматичного здоров'я юних спортсменів підліткового віку за резервами біоенергетики

Хорошуха, Михайло Федорович та Присяжнюк, Станіслав та Білецька, Вікторія Вікторівна та Комоцька, Оксана Сергіївна та Омельченко, Тетяна Григорівна (2019) Обґрунтування доцільності використання експрес-методу кількісної оцінки рівня соматичного здоров'я юних спортсменів підліткового віку за резервами біоенергетики Спортивна наука та здоров'я людини (1). с. 57-65.

[thumbnail of M_Khoroshukha_SNZL_1_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
M_Khoroshukha_SNZL_1_FZFVS.pdf

Download (3MB) | Перегляд

Анотація

Останнім часом у доступній літературі опубліковано ряд наукових робіт, в яких автори висловлюють думку про те, що експрес-метод кількісної оцінки рівня соматичного здоров'я за резервами біоенергетики не може бути використаним в оцінці здоров'я високо тренова¬них спортсменів. Причина - специфічність впливу різних видів спорту на структуру енергети¬чного метаболізму. Що стосується проблеми кількісної оцінки фізичного здоров'я юних спортсменів підліткового віку за резервами біоенергетики, то вона залишається не дослі¬дженою. Мето - виявити і науково обґрунтувати питання доцільності/недоцільності використан¬ня експрес-методу кількісної оцінки рівня соматичного здоров'я юних спортсменів підлітко¬вого віку за резервами біоенергетики. Методи. Теоретичні: аналіз наукової та науково-методичної літератури з проблем діаг¬ностики індивідуального здоров'я; емпіричні: 1) педагогічне анкетування та спостереження; 2) педагогічний експеримент: соматометричні та фізіометричні дослідження; аналітичні: ме¬тоди статистики. Результати. Дослідженнями встановлено динаміку змін рівнів соматичного здоров'я юних спортсменів швидкісно-силових видів (група А), спортсменів видів спорту на витрива¬лість (група Б) та учнів ЗНЗ, які не займаються спортом (група К). На підставі проведених досліджень автори статті вважають, що використання експрес-методу в оцінці рівня соматичного здоров'я юних спортсменів є недоцільним у практиці спо¬рту, спортивної медицини та реабілітації спортсменів. Висновки. На підставі проведених досліджень автори статті вважають, що використання експрес-методу в оцінці рівня соматичного здоров'я юних спортсменів є недоцільним у прак¬тиці спорту, спортивної медицини та реабілітації спортсменів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: здоров'я; оцінка; спортсмени; учні; підлітковий вік
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичної терапії та ерготерапії
Користувач, що депонує: професор Михайло Федорович Хорошуха
Дата внесення: 30 Трав 2019 08:40
Останні зміни: 30 Трав 2019 08:40
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27544

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу