Українські культурологічні студії Антонія Марцінковського: пошуки джерел націєтворення

Брацкі, Артур Себастіан (2019) Українські культурологічні студії Антонія Марцінковського: пошуки джерел націєтворення Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв № 2’2019 (2). с. 58-61.

[thumbnail of Bracki A.S._UKSAMPDN_2019.pdf]
Перегляд
Текст
Bracki A.S._UKSAMPDN_2019.pdf

Download (693kB) | Перегляд

Анотація

Метою дослідження є аналіз культурологічних студій Антонія Марцінковського – народженого на Київщині польського фольклориста і письменника – з погляду наявних українознавчих і націєтворчих складових. Методологія дослідження: застосовано методи аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та використано сучасний інструментарій задля вивчення процесу націєтворення. Це дало змогу розкрити особливості трактування українського фольклору як елементу народної культури в часи Марцінковського, коли зароджувалася науково обґрунтована думка про окремішність і самобутність українського етносу. Наукова новизна полягає у тому, що у вітчизняній культурології вперше здійснено спробу накреслити образ поляка, який відчував і проголошував етнокультурний суверенітет українства. Охарактеризовано сітку координат, що становили основу його етнокультурних пошуків, серед яких – пізнання народу, його звичаїв та побуту; аналіз системи вірувань і місця людини в цій системі, наголошення власної гідності та людяності; поєднання морального, релігійного та соціального складника у процесі формування особистості, етносу, нації. Висновок. Доведено, що Марцінковський, як один із перших етнографів, поставив науково обґрунтовану тезу про етнокультурну окремішність та самобутність українців; вказав на її риси, спираючись на дослідження тогочасних відомих українських та закордонних науковців. Обґрунтовано, що елементами вказаної самобутності є інтегральність і ендемічність українських націє- і культуротворчих процесів, наявність в її основі сільської рідної традиції та органічної єдності з природою; «внутрішня» свобода й волелюбство; ідентичність, яка базується на перебуванні серед «своїх» і «в себе», спілкуванні «своєю» мовою.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Антоній Марцінковський; народознавство; українська народна культура; польові етнографічні дослідження; українознавство; націєтворення
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: професор Артур Себастіан Брацкі
Дата внесення: 16 Вер 2019 13:00
Останні зміни: 16 Вер 2019 13:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27856

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу