Психологічне дослідження проявів перцептивно-мисленнєвих стратегій митця у художньому творі

Подшивайлова, Лідія Іванівна та Кокарева, Марія Володимирівна (2016) Психологічне дослідження проявів перцептивно-мисленнєвих стратегій митця у художньому творі Актуальні проблеми психології: психологія творчості. с. 242-252.

[thumbnail of L_Podshyvailova_M_Kokarieva_APP_IS_IPSP.pdf]
Перегляд
Текст
L_Podshyvailova_M_Kokarieva_APP_IS_IPSP.pdf

Download (5MB) | Перегляд

Анотація

У статті визначені та описані прояви перцептивно-мисленнєвих стратегій митця (аналогізування, комбінування та реконструювання) у художньому творі. На їх основі наповнено психологічним змістом художні ознаки творів живопису (професійність художника, творчий підхід художника, актуальність твору для глядача, візуальна привабливість картини, настрій, який виражає картина, багатозначність художнього образу, композиція картини, кольорова гамма, загальне враження від картини). До аналогізування належать такі прояви: вміння митця реалістично зображати предмети, об'єкти та явища, передавати динаміку та об‟єм на площині картини; знаходження художником тих тем для вираження певного змісту, які хвилюють глядача, тих художніх засобів та прийомів, які дозволять глядачу відчути актуальність твору; підбір художником необхідних зображальних засобів для вираження настрою на полотні; розкриття художнім образом абстрактного поняття чи ідеї; відповідність кольорів зображуваній дійсності. Комбінування проявляється у вдалому підборі елементів для втілення задуму; гармонічній організації елементів зображення у просторі, цілісності композиції, смисловій єдності; у створенні кольорових поєднань, які при їх сприйманні створюють просторові ефекти. Реконструювання проявляється у незвичному смисловому поєднанні об‟єктів, коли у звичній сцені проявляється незвичне; у синтезі протилежностей, коли нереальна сцена виглядає реальною; у гармонії контрастів; у використанні здавалось би непоєднуваних кольорових тонів у гармонійних співвідношеннях.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: перцептивно-мисленнєва стратегія; аналогізування; комбінування; реконструювання; художній твір; художні ознаки картини.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: доктор Оксана Павлівна Сергєєнкова
Дата внесення: 15 Жов 2019 06:05
Останні зміни: 15 Жов 2019 06:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27970

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу