Проблема зв’язку родів дії з системою актантної функціональності

Лахно, Наталія Валентинівна (2019) Проблема зв’язку родів дії з системою актантної функціональності Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Серія "Філологічні науки" Мовознавство (12). с. 106-111. ISSN 2312-6353

[thumbnail of N_Lakhno_NV_12_IF.pdf]
Перегляд
Текст
N_Lakhno_NV_12_IF.pdf

Download (3MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://ddpu-filolvisnyk.com.ua/

Анотація

У статті проаналізовано різні підходи мовознавців до витлумачення дієслівних родів, установлено зв’язок морфемно характеризованих родів дії (РД) зі сферою актантної функціональності. Розглянуто вплив семантики дієслів різних родів дії на функції придієслівних актантів. Актантні функції пов’язані з експліцитними та імпліцитними семами дієслів. Проілюстровано перерозподіл актантних функцій унаслідок семантичних процесів. Установлено, що генеративна функція актанта корелює з дієсловами власне-фазових родів дієслівної дії (РДД) на позначення початкової (інгресивний РДД) або кінцевої фази дії (фінітивний РДД), яка має чітко визначену межу, та проміжного етапу руху (РДД зі значенням певної тривалості дії). Така актантна адресованість також властива дієсловам власне-кількісних РДД, що виокремлюються за ознаками інтенсивності та тривалості дії, та РДД кратності, які вказують на виконання дії один раз (однократний РДД) або миттєво (РДД миттєвої дії). Дієслова мішаних РДД зумовлюють генеративну функцію за умови поєднання названих умов (дієслова однократно-інтенсивного РДД та неперехідні дієслова результативних РДД, орієнтованих на іншу дію). Доведено, що акумулятивна характеристика актанта переважно зумовлена наявністю сем «граничність» та «спрямованість на результат» і пов’язана або з відносним результатом накопиченням ознаки, після якого можлива подальша зміна якості (дієслова початково-результативного та частково початкового (інгресивного) РДД), або з результативністю дії, з фазовим значенням кінця (загальнорезультативний РДД, комплетивний РДД, фінітивний РДД, частково фазові (результативні) РДД, орієнтованих на іншу дію та більшість дієслів фазово-кількісних РДД). Виявлено, що гібридну (генеративно-акумулятивну) функцію зумовлюють зворотні дієслова та незворотні перехідні, якщо активність виконавця дії є джерелом якісного результату (пейоративний та сатуративний РДД).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: роди дієслівної дії; дієслово; актантний розподіл семантики; генеративна функція; акумулятивна функція; гібридна функція.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: доцент Н.В. Лахно
Дата внесення: 13 Квіт 2020 12:42
Останні зміни: 13 Квіт 2020 14:28
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28879

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу