Акместратегії та акметехнології розвитку професіоналізму викладача у ХХІ столітті

Гладкова, Валентина Миколаївна (2019) Акместратегії та акметехнології розвитку професіоналізму викладача у ХХІ столітті Всеукраїнський науково-практичний журнал "Директор школи, ліцею, гімназії" - Спеціальний тематичний випуск "Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору" (4). с. 438-448.

[thumbnail of v.hladkova_AKMESTRATEGІ TA AKMETEKHNOLOGII ROZVITKU PROFESSIONAL_ZMU VIKLADACH AT XXI STOLITTI.pdf]
Перегляд
Текст
v.hladkova_AKMESTRATEGІ TA AKMETEKHNOLOGII ROZVITKU PROFESSIONAL_ZMU VIKLADACH AT XXI STOLITTI.pdf

Download (4MB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена проблемам розвитку професіоналізму викладача у ХХІ столітті на основі акмеологічних стратегій та акмеологічних технологій. Акместратегічний підхід у системі професійної діяльності викладача є дуже актуальним на сучасному етапі модернізації національної системи освіти в багатьох країнах, оскільки він сприяє прогнозуванню точок «акме» і «кате» освітнього процесу за кінцевими результатами. У відповідності з акмеологічною теорією фундаментальної освіти у статті наводиться визначення продуктивної акме-стратегії у професійній діяльності фахівця. Реалізація акме-стратегій у професійній діяльності викладача відбувається за допомоги акме-технологій на стратегічному, тактичному та оперативному рівнях, які характеризуються особливостями особистісно-професійних компетенцій фахівця. Суттєвою рисою акметехнології є процес цілеутворення. Акмеологічні технології мають на меті сформувати та закріпити в свідомості фахівця необхідність у самооцінці, самопізнанні, саморозвиткові, самореалізації, самовдосконалюванні, що можливо за допомогою використання комплексу заходів: діагностування, укладання аутохарактеристики, акмеограма, акмеологічний тренінг, коучинг та ін. Ефективність стратегічного планування визначає акмеограма – акме-маршрут продуктивності професійно-освітньої діяльності. Акмеограма являє собою систему вимог, умов і факторів, які сприяють прогресивному розвиткові конкретних суб’єктів професійної діяльності. Тому вона завжди є індивідуальною. Маючи акмеограму за підставу для розробки динамічної моделі власного «професійного Я», людина прогнозує свій професійний розвиток, матеріалізуючи власні прагнення в авторській системі професійної діяльності. Розглянуті в статті акмеологічні прийоми та акметехнології пропонують практичне вирішення питання особистісного та професійного успіху, оскільки акмеологічні технології являють собою сукупність методів, прийомів, технік, за допомоги яких реалізується рух особистості до вершин самореалізації. Відмінною особливістю цих технологій є підпорядкованість їх принципам гуманізму, орієнтованість на досягнення найвищих рівнів розвитку людини, в тому числі у професійній діяльності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: акмеограма; акмеологічні стратегії; акмеологічні технології; акмеологія; суб’єкти професійної діяльності; цілеутворення
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: професор Валентина Миколаївна Гладкова
Дата внесення: 30 Лист 2020 07:31
Останні зміни: 30 Лист 2020 07:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29791

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу