Основні аспекти створення навчальних відеоматеріалів для використання в освітньому процесі закладів вищої освіти

Varchenko-Trotsenko, Liliia та Vember, Viktoriia та Terletska, Tetiana та Терлецька, Тетяна Сергіївна (2019) Основні аспекти створення навчальних відеоматеріалів для використання в освітньому процесі закладів вищої освіти Open Educational E-environment of modern university (7). с. 119-126. ISSN 2414-0325

[thumbnail of Varchenko-Trotsenko L., Vember V., Terletska T. (2019) Main aspects of educational video materials design for use in educational process of higher educational institutions. Open educational e-environment of modern University, № 7, P&119-126.]
Перегляд
Текст (Varchenko-Trotsenko L., Vember V., Terletska T. (2019) Main aspects of educational video materials design for use in educational process of higher educational institutions. Open educational e-environment of modern University, № 7, P&119-126.)
L_Varchenko-Trotsenko_V_Vember_T_Terletska_)OEEMU_2019_NDL_IO_FITU.pdf

Download (471kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://openedu.kubg.edu.ua/journal/index.php/opene...

Анотація

Одним з сучасних трендів як в освіті, так і для організацій, є мікронавчання, що передбачає використання коротких відео в освітньому процесі. Мікронавчання має ряд переваг, зокрема це підхід, більше орієнтований на студентів, спрямований на підвищення рівня засвоєння знань, вимагає менше часу на навчання у студентів, надає можливість навчатися будь-коли та будь-де з використанням власних пристроїв, покращує мотивацію тощо. У статті розглянуто методичні аспекти створення навчальних відеоматеріалів, враховуючи психологічні особливості та навчальні звички сучасних студентів. Відеоматеріали належать до найпотужніших інструментів в освітньому процесі, оскільки вони забезпечують одночасне сприйняття учасниками навчання аудіальної та візуальної інформації. Відеоматеріали для мікронавчання мають бути чітко структурованими та залучати студентів до освітнього процесу, зокрема вони можуть бути включені до різних ресурсів електронних навчальних курсів (ЕНК). Існують різні типи відео, що використовуються в ЕНК, такі як вступне відео, відео-лекції, відео-інструкції, додаткові матеріали, інтерактивні відео. Не зважаючи на різноманітність контенту, всі відеоматеріали проходять однакову процедуру створення, що включає: поділ матеріалу на завершені частини, визначення понять, написання змістових питань, структуризація компонентів тощо. Створення відео для електронного навчального курсу має бути чітко спланованим процесом, щоб забезпечити високу якість вихідного продукту. В статті також розглядаються особливості вебінарів як можливості використання відеоматеріалів в освітньому процесі закладів вищої освіти. Проаналізовано різні типи вебінарів, зокрема вебінар-консультація, теоретичний вебінар, практичний вебінар.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: відеоматеріали; мікронавчання; відео-лекція; відео-інструкція; вебінар; вища освіта.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ цифровізації освіти
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра комп'ютерних наук і математики
Користувач, що депонує: Вікторія Павлівна Вембер
Дата внесення: 16 Груд 2019 10:33
Останні зміни: 06 Черв 2022 06:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30029

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу