Всеукраїнська спілка військових інвалідів УНР у Польщі: причини та перебіг конфлікту між центральним правлінням та таборовими філіями (1923 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) Всеукраїнська спілка військових інвалідів УНР у Польщі: причини та перебіг конфлікту між центральним правлінням та таборовими філіями (1923 р.) Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії (30). с. 152-156. ISSN 2519-1942

[thumbnail of I_Sribnyak_APVtVI_2018_30_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_APVtVI_2018_30_IFF.pdf

Download (563kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://fipmv.rv.ua/images/zbirnuk/30_Zbirnuk_pdf....

Анотація

У статті проаналізовано перебіг конфлікту між центральним правлінням Всеукраїнської спілки військових інвалідів УНР та її таборовими філіями у таборах Каліш та Щепіорно, Польща. Головними його причинами стали відсутність прозорості в прибутково-господарській діяльності центрального правління Спілки та недостатня ефективність його роботи. Протистояння набуло надзвичайного загострення влітку 1923 р. під час роботи позачергового і чергового з’їздів представників організації інвалідів, коли центральному правлінню було висловлено недовіру, а його членів – відсторонено від займаних ними виборних посад. Апогеєм протистояння стало кількаденне голодування частини інвалідів, після чого Спілка перестала відігравати якусь помітну роль у житті таборів.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: інвалід; спілка; з’їзд; табір; інтерновані; армія УНР; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 08 Квіт 2020 07:32
Останні зміни: 08 Квіт 2020 10:15
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31185

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу