Художня рецепція образу Ярослава Мудрого у творах про його доньок-королев

Руснак, Ірина Євгеніївна (2019) Художня рецепція образу Ярослава Мудрого у творах про його доньок-королев Літературний процес: методологія, імена, тенденції : зб. наук. пр. (філол. науки) (14). с. 27-40. ISSN 2311-2433

[thumbnail of i.rusnak_OYMDK.pdf]
Перегляд
Текст
i.rusnak_OYMDK.pdf

Download (863kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://litp.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/...

Анотація

У статті проаналізовано різножанрові твори українських і зарубіжних письменників про доньок Ярослава Мудрого, які стали королевами європейських держав. Авторка осмислила художню інтерпретацію образу князя-реформатора і його доби в цих творах. Письменники різних національних літератур прагнули поєднати художню правду з історичною, неупере- джено зобразити відомі факти життя і діяльності Ярослава Мудрого. Образ великого князя київського у творах про його знаменитих доньок епізодичний. Переважно його зобража- ли глибокодумним державником, далекоглядним політиком, освітнім і культурним діячем. Доповнювали літописний образ прагнення авторів розкрити внутрішній світ князя Яро- слава, показати його звичайною людиною, чоловіком і батьком. Проблеми неповноти і супе- речностей історичних джерел письменники вирішували творчо. Письменники приймали або заперечували окремі версії подій, відсутні подробиці компенсували художніми домислами. Основними джерелами правдоподібності художньої оповіді в аналізованих творах були русь- кі літописи, іноземні хроніки, скандинавський фольклор, праці істориків-медієвістів. У худож- ній інтерпретації історичного минулого й історичних постатей митці різних літератур намагалися дотримуватися усталених в історіографії їхніх країн поглядів. Для українських письменників першорядним є прагнення здолати імперські міфи про Київську Русь, пробу- дити історичну пам’ять Нації, підвищити опірність національного організму до будь-яких імперських маніпуляцій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: художня рецепція; художнє моделювання; образ; історична постать; Київська Русь; Ярослав Мудрий; Анна Ярославна; Єлизавета Ярославна; Анастасія Ярославна.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Професор Ірина Євгеніївна Руснак
Дата внесення: 09 Квіт 2020 15:01
Останні зміни: 09 Квіт 2020 15:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31195

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу