«Подати товаришам дрібку душевної розради і забуття про власну недолю»: таборова газета полонених вояків-українців «Вільне слово» (Зальцведель, Німеччина) у 1916-1917 рр

Срібняк, Ігор Володимирович та Голоско, Світлана Михайлівна (2019) «Подати товаришам дрібку душевної розради і забуття про власну недолю»: таборова газета полонених вояків-українців «Вільне слово» (Зальцведель, Німеччина) у 1916-1917 рр Проблеми всесвітньої історії (2(8)). с. 105-120.

[thumbnail of I_Sribnyak_S_Holosko_PVI_2019_2_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_S_Holosko_PVI_2019_2_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://ivinas.gov.ua/uk/publikatsiji/naukovyi-zhur...

Анотація

В статті відтворено історію видання органу таборової громади полонених вояків-українців у Зальцведель «Вільне слово» у 1916-1917 рр., яка регулярно інформувала таборян про події в світі та Україні, висвітлювала ситуацію на фронтах Першої світової війни, приміщувала інформацію про новини громадського і культурного життя на окупованих українських землях. Газеті вдавалось суттєво впливати на формування національної свідомості полонених, своїми матеріалами вона зуміла виховати тисячі свідомих українців у таборі Зальцведель. Також «Вільне слово» ефективно виконувало місію сполучника між проводом таборової української громади та її членами, які тимчасово виїжджали з табору в складі робітничих команд. За порівняно короткий час свого існування таборовий часопис полонених українців у Зальцведелі перетворився на авторитетне українське зарубіжне видання, яке в умовах війни та подальших революційних потрясінь в Німеччині несло слово підтримки та розради для таборян, вселяючи в їх души надії на повернення додому, виковуючи в них віру в державне самоствердження України та доводячи полоненим необхідність її збройного захисту перед навалою більшовицької Росії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: газета; часопис; полонені вояки-українці; табір; Зальцведель; «Вільне слово»; Німеччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 18 Трав 2020 06:41
Останні зміни: 06 Груд 2020 23:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31389

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу