Моделі іншомовної підготовки вчителів початкової школи у ЄС

Котенкo, Ольга Володимирівна та Головатенко, Тетяна Юріївна (2020) Моделі іншомовної підготовки вчителів початкової школи у ЄС Колективна (три і більше авторів). Innovative scientific researches: European development trends and regional aspect: Monograph. Publishing House “Baltija Publishing”, Riga, Latvia.

[thumbnail of O_Kotenko_T_Holovatenko_PHBP_PI_FLMD.pdf]
Перегляд
Текст
O_Kotenko_T_Holovatenko_PHBP_PI_FLMD.pdf

Download (509kB) | Перегляд

Анотація

У розділі розглядаються різні моделі іншомовної підготовки вчителів початкової школи. Автори шукають відповідь на 2 дослідницькі питання: які моделі іншомовної підготовки вчителів початкової школи поширені у Європі та які моделі вже впроваджуються в Україні. Ми припускаємо, що всі країни Болонського процесу матимуть подібні виклики та моделі здійснення підготовки вчителів. Таким чином, це дослідження базується на порівняльно-конструктивістській методології освіти. Ми вивчаємо європейське законодавче забезпечення підготовки вчителів, звіти Eurydice та навчальні програми підготовки викладачів у вищих навчальних закладах на 6 та 7 рівнях освіти за Міжнародною стандартною класифікацією освіти (МСКО). Як результат, ми представляємо комплексну модель вищої освіти для майбутніх вчителів іноземних мов початкової школи. Ця модель включає структурні, функціональні моделі та моделі підготовки вчителів до навчання іноземної мови. Структурні моделі представляють всю систему вищої освіти і містять бінарні, унітарні та диференційні підмоделі. У цьому дослідженні проаналізовано бінарну модель педагогічної підготовки на прикладі підготовки вчителів у Бельгії. Унітарна модель аналізується на прикладі фінського законодавчого забезпечення про вищу освіту, а диференційна модель представлена французьким досвідом у цій галузі. Функціональні моделі представляють співвідношення теоретичної та практичної підготовки вчителів. У цій роботі ми аналізуємо дві підмоделі: паралельну та послідовну. Ми вивчаємо особливості організації одночасного навчання вчителів за цими моделями на прикладі Люксембургу та Чехії. Послідовна модель підготовки вчителів представлена на прикладах Німеччини та Франції. Це дослідження окреслює три моделі випускників, яким дозволено навчати іноземні мови в початкових школах: вчителі широкого профілю, спеціалісти та філологи. Ми вивчаємо дві моделі (люксембурзьку та італійську) підготовки вчителів широкого профілю до роботи у мультилінгвальному середовищі. Ці моделі ми порівнюємо із моделями підготовки вчителів-спеціалістів, які можуть навчати 2-3 предметів початкової школи на прикладах Данії та Фінляндії. Модель підготовки вчителів-філологів дозволяє вчителям вивчати методику начання іноземних мов у початковій школі як окремий курс (Україна) або як спеціальність (Португалія). На основі результатів дослідження та представленої моделі ми зробили спробу класифікувати український досвід іншомовної підготовки вчителів початкових класів. З результатів нашого дослідження можна зробити висновок, що українська система вищої освіти представлена бінарною моделлю. Враховуючи навчальну програму підготовки вчителів за спеціальностями «Початкова освіта» та «Мова та література (англійська мова)», можна зробити висновок, що вона організована за паралельною моделлю підготовки вчителя широкого профілю та вчителя-філолога. Перспективами дослідження є вивчення тенденцій підготовки вчителів початкової школи до навчання іноземних мов.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: моделі педагогічної підготовки; початкова школа; іноземна мова; компаративна педагогіка
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра іноземних мов та методик навчання
Користувач, що депонує: Ю.В. Руднік
Дата внесення: 09 Черв 2020 07:35
Останні зміни: 30 Лист 2020 09:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31479

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу