Харківський театр у спогадах Юрія Шевельова. Коментарі та висновки. Про театр модерний і про театр немодерний

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2020) Харківський театр у спогадах Юрія Шевельова. Коментарі та висновки. Про театр модерний і про театр немодерний Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, 31(70) (2). с. 240-247. ISSN 2663-6069

[thumbnail of H_Shovkoplias_31_70_2_3_2020_IF.pdf]
Перегляд
Текст
H_Shovkoplias_31_70_2_3_2020_IF.pdf

Download (353kB) | Перегляд

Анотація

Книга спогадів «Я–мене-мені (і довкруги)» всесвітньо відомого славіста-мовознавця, історика української літератури, літературного та театрального критика, організатора суспільного і культурного життя української еміграції Юрія Шевельова (англ. George V.Shevelov) містить суб’єктивізований оповідний наратив: це спогади у чистому вигляді, але серед спогадів автора про себе і про свою добу дослідник знайде безліч цікавих і важливих фактів, спостережень, узагальнень та висновків, що стосуються театру загалом і театру українського зокрема. Беручи за модель провінційного театру харківський театр Миколи Сінєльнікова, Шевельов дає визначення провінційного театру, перелічує ознаки провінційності. Провінційному театру Шевельов протиставляє театр модерний: до такого він відносить театр Леся Курбаса «Березіль». Лесь Курбас для автора спогадів взірець режисера нового, модерного типу. Шевельов характеризує Курбаса як генія, самотнього і трагічного, незрозумілого тогочасному глядачеві та ненависного владі. Мета статті – зібрати та проаналізувати факти, визначення, висновки у книзі спогадів Шевельова, що стосуються театру, для того, щоб узагальнити погляди та принципи автора щодо сучасного йому театру.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: провінційний театр; побутовий театр; «побутовізм»; модерний театр; харківський період творчості Леся Курбаса; театр пропагандистський; нова інтерпретація класичного репертуару.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 17 Вер 2020 17:17
Останні зміни: 17 Вер 2020 17:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31642

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу