Автореферат - Олена Апанович у науковому та громадському житті України другої половини ХХ ст.

Савченко, Світлана Володимирівна (2020) Автореферат - Олена Апанович у науковому та громадському житті України другої половини ХХ ст. Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Автореферат_Савченко_15.10.20.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат_Савченко_15.10.20.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Дисертація присвячена актуальній для української біографістики темі: комплексному висвітленню життєвого шляху і дослідженню наукової, архівної та громадської діяльності Олени Апанович. Дослідження дало змогу виділити основні етапи життя, прослідкувати еволюцію світогляду, уточнити наявну в українській історіографії періодизацію наукової діяльності О. Апанович. Вона зробила вагомий внесок в історію та джерелознавство українського козацтва, 14 вивчення козацького літописання та рукописної книги, дослідження біографії В.І Вернадського, відродила маргіналістику. Працюючи в академічному Інституті історії України, вчена стала важливим суб’єктом трансформацій в історичній науці і громадському житті України другої половини ХХ ст. Її наукова та громадська праця з історії і пам’яток українського козацтва давала поштовх до зростання національної самосвідомості в Україні. Про це свідчить її участь у проєкті заповідника на Хортиці. Вивчення архівної діяльності Олени Апанович показало, що вона провадила значну роботу з упорядкування та публікації документальних фондів ЦДІА УРСР та відділу рукописів ЦНБ АН УРСР. Була активною і в жіночому русі у 1990 рр. Плідною була праця О. Апанович як керівника секції історичних пам’яток Київської організації УТОПІК.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: Олена Апанович, історик, наукова діяльність, громадська діяльність, історія українського козацтва, збереження пам’яток, радянський / пострадянський учений.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 15 Вер 2020 05:22
Останні зміни: 10 Січ 2022 08:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31765

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу