Олекса Новицький і Сергій Гамченко: повсякдення науковців 1920–1930-х років за епістолярними джерелами

Бонь, Олександр Іванович (2019) Олекса Новицький і Сергій Гамченко: повсякдення науковців 1920–1930-х років за епістолярними джерелами Матеріали та дослідження з археології Прикарпаття і Волині. (23). с. 409-418. ISSN 2223-1218

[thumbnail of 025Bon.pdf]
Перегляд
Текст
025Bon.pdf

Download (118kB) | Перегляд

Анотація

Зв’язки в інтелектуальних середовищах відіграють важливу роль. Особливе значення наукові, особисті, творчі контакти мали у часи тоталітаризму. Завдяки високій тодішній культурі епістолярію в наукових колах можемо їх реконструювати. Прикладом таких наукових й особистих зв’язків може служити листування академіка Всеукраїнської академії наук (ВУАН), мистецтвознавця і голови Всеукраїнського археологічного комітету (ВУАКу) Олекси Петровича Новицького та відомого археолога, музейника Сергія Свиридовича (Спиридоновича) Гамченка. Листування вчених збереглося не повністю. Найбільш повними можна вважати листи С. Гамченка до О. Новицького, які збереглися у фонді академіка в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. Тільки кілька коротких листів Марії Новицької (доньки академіка) і записка Олекси Новицького перебувають у фонді С. Гамченка в Науковому архіві Інституту археології Національної академії наук України. Частина листів (серед них чернетки О. Новицького) розкривають їхню співпрацю у межах ВУАКу, розкопки С. Гамченка на Дніпрогесі. Змістовні листи С. Гамченка періоду проживання в Житомирі на початку 1930-х років – дають уявлення про скромний побут археолога, стосунки в сім’ї, матеріальні проблеми. Центральними темами листування вчених у 1931–1932 рр. стали матеріальні питання: призначення пенсії, грошове утримання від ВУАН, лікування С. Гамченка. З листів останнього довідуємося як О. Новицький намагався, сам перебуваючи у складній матеріальній і політичній ситуації, допомогти колезі. Тривала відсутність будь-яких грошових виплат, неможливість вирішити матеріальні проблеми наклались у С. Гамченка на складну сімейну ситуацію. Усе це разом із непризначенням пенсії колишньому “царському” генералові призвело до його загибелі від голоду в Житомирі 6 жовтня 1932 р.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Олекса Новицький; Сергій Гамченко; епістолярій; історія археології; повсякдення; Всеукраїнський археологічний комітет; Інститут рукопису.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ольга Русланівна Ковалець
Дата внесення: 19 Лист 2020 08:46
Останні зміни: 19 Лист 2020 08:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32547

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу