Керівництво методичною роботою в дитячих садках України у 30-тих роках ХХ століття

Шинкар, Тетяна Юріївна (2020) Керівництво методичною роботою в дитячих садках України у 30-тих роках ХХ століття Інноваційна педагогіка (27). с. 45-48. ISSN 2663-6093

[thumbnail of Shynkar_T_KMRvDSYy30r_20s_2020.pdf]
Перегляд
Текст
Shynkar_T_KMRvDSYy30r_20s_2020.pdf

Download (162kB) | Перегляд

Анотація

У статті розкрито особливості керівництва методичною роботою в дитячих садках України у 30-ті роки ХХ століття. Форми методичної роботи, що існували у 20-х роках ХХ століття, не могли задовольнити вимог практичних працівників, тому на початку 1931 року методичну роботу в системі дошкільного виховання було реорганізовано, змінено її структуру. Безпосереднє методичне керівництво повинна була здійснювати завідувачка дитячого садка. Основною формою методичного керівництва було безпосереднє спостереження за роботою вихователя з дітьми (прогулянки, ігри, заняття, режим дня). Особливо важливими були педагогічні наради, на яких обговорювалися особливості виховної роботи з дітьми, досвід роботи вихователів, педагоги звітувались про свою діяльність тощо. Керівництво методичною роботою в дитячих садках також здійснював дошкільний інспектор районного відділу народної освіти. У його обов’язки входив контроль над усією роботою дитячих садків, ознайомлення педагогічних колективів із кращим досвідом роботи педагогів. У наданні методичної допомоги дитячим садкам інспектор керувався рекомендаціями, наданими методичними кабінетами. Методичними кабінетами організовувалися індивідуальні та групові консультації, гуртки, семінари, цикли лекцій та бесід з окремих питань, пересувні виставки, допомога в роботі з методичною літературою, здійснювалися заохочення до постійного підвищення професійної кваліфікації педагогів дитячих садків. Керівництво методичною роботою в дитячих садках також здійснював районний методист. Основним його завданням була безпосередня допомога працівникам дитячих садків у реалізації завдань комуністичного виховання дошкільників, удосконалення методів та форм роботи з дітьми, відвідування дитячих садків, організація консультацій, лекцій, семінарів, узагальнення кращого педагогічного досвіду.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Методична робота; методичне керівництво; методичне об’єднання; інспектор; методист
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 16 Лист 2020 07:52
Останні зміни: 16 Лист 2020 07:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32657

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу