Вплив фінансової глобалізації на формування фінансової архітектури

Житар, Максим Олегович та Сосновська, Ольга Олександрівна (2019) Вплив фінансової глобалізації на формування фінансової архітектури Економіка і організація управління (3(35)). с. 39-50. ISSN 2307-2318

[thumbnail of O_Sosnovska_M_Zhytar_EOU_4_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
O_Sosnovska_M_Zhytar_EOU_4_FITU.pdf

Download (682kB) | Перегляд

Анотація

В статті досліджено вплив фінансової глобалізації на формування фінансової архітектури. Розглянуто сутність поняття «фінансова глобалізація», та визначено, що найбільш оптимальним є визначення фінансової глобалізації як вільного та ефективного руху капіталів між країнами та регіонами, функціонування глобального ринку, формування системи наднаціонального регулювання міжнародних фінансів, реалізація глобальних фінансових стратегій ТНК та транснаціональних банків. Розглянути позитивні моменти, які впливають на формування фінансової архітектури, такі як зростання обсягу зовнішньої торгівлі та ринків збуту продукції; доступ до ресурсів інших країн (залучення інвестицій); зростання конкуренції; використання переваг міжнародного поділу праці; долучення до новітніх технологій та негативні: асиметричність її результатів для різних груп країн; поглиблення рівня залежності країн, що в умовах нестабільності світової фінансової системи загрожує кожному суб’єкту економічних відносин; збільшення частки спекулятивних операцій при збільшенні масштабів транскордонного руху капіталу; зменшення податкових надходжень та рівня керованості фінансового сектору, з’являються можливості для уникнення сплати податків; банкрутство не конкурентоздатних виробництв.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фінансова глобалізація; фінансова архітектура; конкуренція; фінансова система; фінансова криза
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Sosnovska Ольга Александровна Сосновская
Дата внесення: 19 Лист 2020 07:28
Останні зміни: 19 Лист 2020 07:28
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32747

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу