До питання удосконалення програмно-методичного забезпечення з вільної боротьби

Latyshev, Mykola (2020) До питання удосконалення програмно-методичного забезпечення з вільної боротьби Єдиноборства Edinoborstva Единоборства (2(16)). с. 74-85. ISSN 2523-4196

[thumbnail of M_Latyshev_E_2.PDF] Текст
M_Latyshev_E_2.PDF
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (589kB)

Анотація

Анотація. Мета: проаналізувати навчальну програму для ДЮСШ, СДЮШОР, ШВСМ та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю з вільної боротьби та визначити шляхи її удосконалення. Матеріал і методи. Аналіз літературних джерел, аналіз нормативних документів, аналіз звітних документів, опитування, методи математичної статистики. Результати: проаналізувавши чинну навчальну програму і провівши опитування фахівців і тренерів з боротьби, було виявлено, що з часу її розробки відбулись істотні зміни, що потребували нової редакції. Розроблена нова програма, у якій представлені завдання для всіх груп багаторічного процесу спортивної підготовки, зміст навчального матеріалу з основних компонентів підготовки. Наведені рекомендації щодо розподілу часу за періодами, етапами і тижнями річних циклів навчання, кількість тренувальних занять, модельні тижневі цикли для окремих етапів тренування, нормативні вимоги з відбору учнів до навчання та контролю за станом підготовки борців. На основі аналізу фізичної і технічної підготовленості учнів спортивних закладів України були удосконалені оціночні шкали із загальної та спеціальної фізичної підготовки для представників всіх вікових груп з вільної і жіночої боротьби. Висновки. Проведений аналіз чинної програми та опитування фахівців і тренерів з боротьби, виявили, що з часу її розробки відбулись істотні зміни, що потребували нової редакції. Розроблена нова редакція програми, у якій представлені завдання для всіх груп багаторічного процесу спортивної підготовки, зміст навчального матеріалу з основних компонентів підготовки. Виявлено, що у вільній боротьбі досі є невикористаний потенціал підвищення якості техніко-тактичної підготовки і масовості, який можна забезпечити за рахунок вдосконалення змісту, послідовності і методики техніко-тактичної підготовки та організації системи стимулів до підвищення масовості і збереження контингенту учнів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вільна боротьба; навчальна програма; дитячо-юнацькі спортивні школи; нормативно-правові документи; навчально-тренувальний процес; етапи підготовки.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Микола Вікторович Латишев
Дата внесення: 26 Лист 2020 11:55
Останні зміни: 26 Лист 2020 11:55
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32995

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу