Акмеологічна культура як інваріанта професіоналізму фахівця соціономічного профілю

Гладкова, Валентина Миколаївна та Аннєнкова, Ірина Петрівна (2020) Акмеологічна культура як інваріанта професіоналізму фахівця соціономічного профілю Освіта та педагогічна наука (1(173)). с. 14-25. ISSN 2227-2747

[thumbnail of V_Hladkova_Education_2020_1_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
V_Hladkova_Education_2020_1_FITU.pdf

Download (6MB) | Перегляд

Анотація

Акмеологічна культура розгляда- ється як провідний системоутворюваль- ний чинник на шляху досягнення люди- ною власного акме. Вона забезпечує са- морозвиток сучасного фахівця, здатність створювати та передавати акмеологічні цінності. Зазначено, що акмеологічна культура фахівця соціономічного профі- лю – це особистісне новоутворення, що виявляється в його готовності до особис- тісно-професійного зростання й досяг- нень, до оптимальності самоздійснення на рівні професіоналізму особистості та діяльності; вона забезпечується розви- вальною компетенцією. Схарактеризова- но акмеологічність як важливу власти- вість життєдіяльності людини. Початковими щаблями на шляху становлення акмеологічної культури є сформовані акмеологічна грамотність та акмеологічна компетентність, яка вклю- чає акмеологічну спрямованість та акме- ологічний потенціал. Виділено чинники (акмеологічні умови та чинники), що мо- жуть сприяти чи перешкоджати форму- ванню акмеологічної культури в межах акмесинергетичного професійного роз- витку/саморозвитку та вдосконален- ня/самовдосконалення. Для виявлення особливостей форму- вання акмеологічної культури майбутніх фахівців соціономічного профілю викорис- тано акмеологічний експеримент. Порів- няльний аналіз результатів констатуваль- ного і формувального етапів акмеологіч- ного експерименту засвідчив суттєве підви- щення рівня акмеологічної культури його учасників.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: акмеологічна культура; соціономічний профіль; акмеологічність; акмеологічна грамотність; акмеологічна компетентність; акмеологічний експеримент.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: професор Валентина Миколаївна Гладкова
Дата внесення: 30 Лист 2020 07:01
Останні зміни: 30 Лист 2020 07:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33079

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу