Між службою і політикою: військово-фахова та громадсько-харитативна діяльність Миколи Шаповала у таборах інтернованих Військ УНР у Польщі (1921 – квітень 1923 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) Між службою і політикою: військово-фахова та громадсько-харитативна діяльність Миколи Шаповала у таборах інтернованих Військ УНР у Польщі (1921 – квітень 1923 рр.) Колективна (три і більше авторів). Człowiek, etnos, naród w historii świata: Monografia zbiorowa. Międzynarodowe konsorcium naukowo-edukacyjne im. Luciena Febvra, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of I_Sribnyak_CEN_4-17_2020_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_CEN_4-17_2020_IFF.pdf

Download (51MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://pritsak-center.com/; https://iff.kubg.edu.u...

Анотація

Реконструйована діяльність начальника Спільної Юнацької Школи Армії УНР генерал-хорунжого Миколи Шаповала під час його перебування у таборах інтернованих (Ланцут, Вадовиці, Каліш) у 1921 – квітні 1923 рр. Завдяки фінансовій допомозі, яка надавалась Українським Громадським Комітетом (Прага), М.Шаповал зумів організувати широку благодійницьку діяльність у таборах, надавши грошову та матеріальну допомогу значній кількості таборян. Це дозволило виїхати на навчання до ЧСР цілій групі старшин, уможливлювало продовження роботи кількох освітніх осередків у Каліш та Щипіорно, нарешті – просто давало декому з таборян можливість придбати (отримати) потрібний одяг або здійснити поїздку для пошуку роботи. Крім того, завдяки діяльності заснованих М.Шаповалом громадських організацій та відкритих ними підприємств, частина таборян отримала в них можливість постійного заробітку, а також набула досвіду громадської діяльності. Не менш важливе значіння мала й військово-професійна діяльність М.Шаповала на посаді начальника Спільної юнацької школи. Саме його зусиллями під час інтернування була проведена дійсна (а не позірна) українізація Школи, яка інколи була змушена працювати в абсолютно несприятливих умовах хронічного браку ресурсів, коштів, лекторів. Тим не менш, завдяки старанням М.Шаповала юнаки СЮШ забезпечувались всім необхідним для навчання, декому з юнаків – попри всі заборони командування інтернованих військ – начальник Школи дозволяв короткі відрядження аби заробити для себе хоч мінімальні кошти, потрібні для підживлення під час інтенсивного навчання в таборі. Частина юнаків (ті, хто потребував цього найбільше) отримувала додаткове харчування та матеріальну допомогу з боку громадських організацій та жертводавців, для яких генерал завжди знаходив потрібні слова аби приєднати їх до справи гуманітарної допомоги курсантам Школи. М.Шаповал весь час залишався вимогливим до себе і підлеглих, мав сміливість приймати непопулярні рішення, і – головне – вмів творити конструктивні цінності, які приносили суспільну користь усьому таборовому загалу.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: табір; інтерновані вояки-українці; Спільна Юнацька Школа; Микола Шаповал; Армія УНР; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 02 Груд 2020 12:50
Останні зміни: 02 Груд 2020 12:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33150

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу