Літературно-художні часописи України 1990–2020 pp.: історичний ескіз

Харамурза, Дар'я Вікторівна (2020) Літературно-художні часописи України 1990–2020 pp.: історичний ескіз Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації, 31 (2 Ч.4). с. 150-157. ISSN 2663-6069; 2663-6077

[thumbnail of D_Kharamurza_VZTNUVIV_2_IJ.pdf]
Перегляд
Текст
D_Kharamurza_VZTNUVIV_2_IJ.pdf

Download (351kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.philol.vernadskyjournals.in.ua/archive?...

Анотація

У статті проаналізовано історичний контекст функціонування літературно-художніх часописів України часів незалежності. Визначено суспільно-політичні умови, які суттєво вплинули на скорочення тиражів періодичних видань, їхню доступність для широкої читацької аудиторії та поставили часописи на межі виживання. У статті автор відновлює хронологію заснування близько 90 видань досліджуваного періоду. Окрему увагу зосереджено на газетах, журналах та онлайн-виданнях, які суттєво вплинули на розвиток вітчизняної журналістики та літературно-критичної думки. Зокрема, на друкованих часописах «Четвер», «Ї», «Література Плюс», «Кур’єр Кривбасу», «Авжеж!», «Потяг’76», «Критика», «Світо-Вид», «ШО», «Книжник review», «Київська Русь», онлайн-медіа «ЛітАкцент», «Читомо», «Простори» та інших. Також охарактеризовано раніше засновані видання, які продовжили виходити в цей період («Березіль», «Дзвін», «Всесвіт», «Дніпро», «Вітчизна», «Слово і час», «Сучасність»). Ці та інші часописи гуртували довкола себе талановитих митців, поставали майданчиком для дискусій, публікували резонансні твори художньої літератури, критичні та публіцистичні матеріали. Сукупний аналіз видань дав змогу визначити основні тенденції, що уособлюють розвиток літературно-художніх часописів у 1990–2020 рр., і виділити пікові періоди заснування нових медіа. Окрему увагу приділено змінам і викликам, з якими зіштовхнулись літературно-художні часописи нового тисячоліття. Подано характеристику сучасних онлайн-видань, які стали базовими платформами для обговорення тем літератури, книговидання, письменництва та аналізу поточного літературного процесу. Визначено їхні основні переваги, зокрема оперативність у висвітленні інформації та доступність для широкого кола читачів. Означено перспективи розвитку літературно-художніх часописів у сучасному медіапросторі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: літературно-художній часопис; літературна критика; журналістика; історія; масмедіа; онлайн-видання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра реклами та зв'язків з громадськістю
Користувач, що депонує: Дар'я Вікторівна Харамурза
Дата внесення: 01 Груд 2020 10:59
Останні зміни: 01 Груд 2020 10:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33159

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу