Бізнес-коучинг як соціально-психологічна практика самопізнання та самовдосконалення людських ресурсів

Кутішенко, Валентина Петрівна та Вінник, Наталія Дмитрівна (2020) Бізнес-коучинг як соціально-психологічна практика самопізнання та самовдосконалення людських ресурсів Теорія і практика сучасної психології, 3 (1). с. 190-194. ISSN 2663-6026, 2663-6034

[thumbnail of N_Vinnyk_V_Kutishenko_TPSP_1_IL.pdf]
Перегляд
Текст
N_Vinnyk_V_Kutishenko_TPSP_1_IL.pdf

Download (774kB) | Перегляд

Анотація

у статті представлено теоретико-методологічне обґрунтування поняття «бізнес-коучинг» як практики, яку застосовують для оптимізації бізнес-процесу. Зазначено, що основними джерелами коучингу як сучасної концепції практичної психології є спортивне (індивідуальне і командне) тренерство, мистецькі моделі наставництва та духовно-буттєві практики. Акцентовано увагу на проблему духовності: проникнення у сутнісні горизонти буттєвості людини, у світ значущих переживань, цінностей і смислів. Духовно-буттєві практики автори розглядають як складник духовної культури, що проявляється в прагненні до саморозвитку через наближення до ідеалів істини, добра краси. Доказово заявлено, що застосування бізнес-коучингу – це великий внесок у корпоративну культуру, в результаті якого формується позитивне ставлення до людини, віра в те, що кожен – чемпіон. Зауважено силу коучингових інструментів і процесів, які підтримують людей у побудові нових планів, оцінці життєвих цінностей, роз’ясненні виборів розвитку та баченні професійного майбутнього. Звернено увагу на основні принципи коуч-процесу (з усіма все в порядку; людина робить найкращий вибір з доступних їй; зміни не тільки можливі, але і відбуваються завжди; у кожної людини є всі ресурси для того, щоб досягти того, що вона хоче; у кожній дії лежить позитивний намір) та застосування їх у бізнесі. Констатовано, що коучинг як концепція практичної психології, з одного боку, спирається на загальновідомі методи психологічної науки: спостереження, опитування, бесіда, тестування, моделювання тощо, а з іншого боку, має власні стандартизовані та апробовані процедури, моделі та технології самоактуалізації (SMATR, GROW та ін.), коротко ознайомлено з ними. Показано, що коуч-консультування актуальне для всіх сфер бізнесу, адже воно сприяє створенню умов для якісних змін діяльності ділової людини, що неминуче призведе до отримання бажаного результату відповідно до власних вимог та нового витка у розвитку самої компанії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: коуч; коучинг; духовно-буттєва практика; принципи коучингового процесу; технології коучингу
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: доцент Валентина Кутішенко
Дата внесення: 02 Груд 2020 12:01
Останні зміни: 02 Груд 2020 12:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33277

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу