До початків українського військового руху новітньої доби: Сірожупанна дивізія (Фрайштадт – Володимир-Волинський), лютий – серпень 1918 р.

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) До початків українського військового руху новітньої доби: Сірожупанна дивізія (Фрайштадт – Володимир-Волинський), лютий – серпень 1918 р. Колективна (три і більше авторів). Człowiek, etnos, naród w historii świata: monograph. Międzynarodowe konsorcium naukowo-edukacyjne im. Luciena Febvra, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of I_Sribnyak_CEN_341-347_2020_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_CEN_341-347_2020_IFF.pdf

Download (50MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://iff.kubg.edu.ua/pro-fakultet/kafedry/2016-...

Анотація

У розділі розглянуто деякі аспекти формування 1-ої Козацько-стрілецької (Сірожупанної) дивізії, яка була укомплектована членами української громади в таборі Фрайштадт (Австро-Угорщина), і насамперед тими полоненими українцями, які належали до складу таборового парамілітарного товариства «Січ». Відбір добровольців до складу дивізії здійснювався спеціально створеною Бойовою управою, яка зуміла у стислий час сформувати кілька маршових куренів з числа полонених та передати їх у тимчасове підпорядкування австрійському військовому командуванню для подальшої реорганізації та вишколу у Володимирі-Волинському. Ця реорганізація, що здійснювалася фаховими офіцерами Генерального штабу Австро-Угорщини, дозволила прищепити воякам-українцям розуміння основ військової дисципліни. Документи свідчать, що досягти цього було би неможливо без діяльної участі в процесі формування офіцерів царської армії – українців за походженням та почуваннями. У подальшому кістяк цієї дивізії став одним з важливих підвалин процесу розбудови національної армії в УНР.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: полонені вояки-українці; табір Фрайштадт; Сірожупанна дивізія; Австро-Угорщина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 07 Груд 2020 08:38
Останні зміни: 07 Груд 2020 08:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33563

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу