The main association types of the “information culture” concept among the students majoring in journalism

Росінська, Олена Анатоліївна та Воскобойнікова-Гузєва, Олена Вікторівна та Журавська, Оксана Валеріївна (2020) The main association types of the “information culture” concept among the students majoring in journalism Două decenii de la înființarea specializării Limba și literatura ucraineană la Facultatea de Litere – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. с. 377-389.

[thumbnail of O_Rosinska_Zbirnik_2020_IZh.pdf]
Перегляд
Текст
O_Rosinska_Zbirnik_2020_IZh.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Анотація. Поняття основних асоціаційних типів «Інформаційної культури» між студентами, спеціалізованими на журналістиці. У статті ви-світлено результати дослідження асоціативного поля поняття «інформаційна культура». Теоретико-методологічною основою дослідження є новітні підходи до інформаційної культури як невід’ємної частини сучасного суспільства, поєд-нання норм, цінностей та практик інформаційної діяльності. Дослідження та-кож визначає основні типи інформаційної культури як такої. Вивчення понят-тя "інформаційна культура" здійснювалося на міждисциплінарному рівні таким чином, що це дає плідний матеріал для вивчення психології повсякденної свідо-мості споживача інформації, соціальних комунікацій у контексті аналізу запи-тів та очікувань медіа-аудиторії, психолінгвістики в контексті вивчення мов-ної картини світу особистості в інформаційну епоху та медіапсихології. Широ-ке висвітлення поняття та його природи як особливого явища інформаційного суспільства та невід’ємної частини загальної культури робить перспективним продовженням дослідження асоціативного поля понять, що становлять основу мислення споживачів інформації та професіоналів медіасфери, а також ви-вчення специфіки співвідношення асоціативних полів понять «інформаційна культура», «інформаційна безпека», «інформаційна маніпуляція» тощо, тому що аналіз реакцій на фразу-стимул «інформаційна культура».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: асоціативне поле; інформація; інформаційна діяльність; інформаційна культура; інформаційне суспільство.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра інформаційних комунікацій
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: доцент Олена Анатоліївна Росінська
Дата внесення: 21 Груд 2020 07:18
Останні зміни: 21 Груд 2020 07:18
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33808

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу