Проєктна діяльність інститутами екосистеми інноваційно-підприємницького університету:проблеми, ризики, можливості

Краус, Наталія Миколаївна та Рамський, Андрій Юрійович та Краус, Катерина Миколаївна (2020) Проєктна діяльність інститутами екосистеми інноваційно-підприємницького університету:проблеми, ризики, можливості Ефективна економіка (5). ISSN 2307-2105

[thumbnail of N_Kraus_A_Ramskyi_K_Kraus_EE_5_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
N_Kraus_A_Ramskyi_K_Kraus_EE_5_FITU.pdf

Download (403kB) | Перегляд

Анотація

У статті досліджено характерні особливості інноваційних фірм малого і середнього бізнесу за класифікаціями Л. Раменського і Х. Фрізенвінкеля відповідно до залучення цих фірм на стадії дифузії інновацій в підприємницькому університеті. Проаналізовано ключові критерії, що характеризують рівень розвитку інноваційно-підприємницького університету, серед чого: критерії рівня розвитку інституту інтелектуальної власності, інноваційної інфраструктури або екосистеми, рівня розвитку університету, що провадить інноваційну політику. Вказано порядок (послідовність) долучення організаційних форм інноваційної діяльності в інноваційний процес на стадії дифузії інновацій. Аргументовано дослідженнями, що реалізація інноваційного проєкту, розглядається як процес, що відбувається в часі та охоплює наступні етапи: формування інноваційної ідеї (задуму), розробка проєкту, реалізація проєкту, завершення проєкту. Для кожного етапу характерними є низка ризиків в залежності від походження та типу інновацій над якими працюють в підприємницькому університеті колективи науковців-дослідників. Встановлено головні критерії, що характеризують рівень розвитку інноваційно-підприємницького університету, зокрема в частині встановлення рівня розвитку інституту інтелектуальної власності, рівня розвитку інноваційної інфраструктури або екосистеми, рівня розвитку університету, що провадить інноваційну політику та рівня розвитку національної системи права. Визначено чинники та проблеми формування попиту і пропозиції інноваційного проєкту екосистемою інноваційно-підприємницького університету. В статті представлено типологію організаційних форм ринкових інститутів-організацій за рівнем долучення їх до інноваційного процесу на стадії дифузії інновацій в підприємницькому університеті. Авторами висловлено думку про те, що “двигуном” інновацій варто вважати стартапи – швидко “зрощені” інноваційні ідеї, які спродуковані молодими, активними, готовими до ризику людьми. Саме такого типу проєкти є гнучкими, з легкістю можуть змінювати стратегію, “в процесі” трансформуватись, покращувати новітній продукт/послугу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: проєкти; екосистема; інноваційно-підприємницький університет; стартап-проєкти; дифузія інновацій; інноваційні ризики.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: професор Андрій Юрійович Рамський
Дата внесення: 29 Груд 2020 08:25
Останні зміни: 29 Груд 2020 08:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34150

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу