Методологічні аспекти дослідження романтизму в європейському музичному мистецтві ХІХ – початку ХХ століття

Лігус, Ольга Марківна та Лігуc, Валентин Олександрович (2020) Методологічні аспекти дослідження романтизму в європейському музичному мистецтві ХІХ – початку ХХ століття Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв : наук. журнал, 2020 (4). с. 140-144.

[thumbnail of O_Lihus_VNAKKKM_4_IS.pdf]
Перегляд
Текст
O_Lihus_VNAKKKM_4_IS.pdf

Download (477kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://journals.uran.ua/visnyknakkkim/article/view...

Анотація

Мета роботи – висвітлити методологічні аспекти дослідження романтизму в європейському музичному мистецтві, викладені у мистецтвознавчих та культурологічних працях. Методологію дослідження складають такі методи: історичний – в аналізі процесів формування й еволюції романтизму в європейському мистецтві ХІХ – початку ХХ ст.; історико-культурний – у розгляді концептуальних засад загальнокультурного та суспільно-історичного контексту епохи Романтизму; дескриптивний – в аналізі термінології та інтерпретації поняття романтизму; історично-порівняльний – у зіставленні різноманітних проявів романтизму в історичному розрізі ХІХ – початку ХХ ст.; метод моделювання – у створенні стильової моделі романтизму окресленого періоду; типологічний метод – у виокремленні найбільш істотних ознак романтичного стилю. Наукова новизна роботи полягає у систематизації наукового досвіду дослідження романтизму, в окресленні сучасних тенденцій вивчення проблематики цього явища. Висновки. Виявлено причини відмінності дефініцій і трактувань романтизму літературознавцями та музикознавцями. Виокремлено спільні позиції дослідників романтизму: усвідомлення романтизму як багаторівневої категорії; констатація національних версій романтизму в різних європейських культурах; визнання романтизму динамічною системою різноспрямованих тенденцій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: романтизм; епоха Романтизму; романтичний стиль; музичний романтизм; романтичне мистецтво
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра музикознавства та музичної освіти
Користувач, що депонує: Ольга Марківна Лігус
Дата внесення: 31 Груд 2020 07:08
Останні зміни: 31 Груд 2020 07:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34205

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу