Використання імерсивних методів навчання та кейс-методу в професійній підготовці філологів

Боса, Віта Петрівна (2020) Використання імерсивних методів навчання та кейс-методу в професійній підготовці філологів Науковий журнал «Інноваційна педагогіка», 1 (29). с. 43-47. ISSN 2663-6085

[thumbnail of 10.pdf]
Перегляд
Текст
10.pdf

Download (163kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.innovpedagogy.od.ua/

Анотація

У статті проаналізовано теоретичні засади використання імерсивних методів навчання та кейс-методу в професійній підготовці сучасного філолога у ЗВО. Підкреслено нерозробленість методології й теорії імерсивних технологій у гуманітарній галузі; зазначено про необхідність інформологічного й комунікативного підходів до аналізу проблеми дослідження. Представлено загальну характеристику реальної (RR), віртуальної (VR), доповненої (AR) та змішаної (MR) реальності в контексті їх використання в професійній підготовці філологів. Сформульовано визначення імерсії в професійній підготовці філологів як способу й технології тривалого занурення студентів в іншомовний простір на засадах іншомовного чи білінгвального навчання із залученням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, що передбачають використання студентами відео, аудіо, текстової інформації з метою формування відповідних професійних компетенцій. Обґрунтовано основні характеристики імерсивних методів навчання майбутніх філологів, що становлять їх переваги над традиційними – наочність, зосередженість, залученість, результативність. Сформульовано висновок, що імерсивні методи навчання дають змогу максимально унаочнити комунікативні процеси; тому мова виступає в цьому разі не лише навчальним просторовим утворенням, а й візуальним продуктом, і дидактичним поняттям, й інструментом формування відповідних професійних компетентностей майбутніх філологів. Обґрунтовано думку про можливість поєднання імерсивних методів навчання з іншими інтерактивними методами, насамперед кейс-методом. Схарактеризовано мовні кейси як важливий дидактичний засіб формування професійних знань, умінь і навичок студентів-філологів. Відзначено, що імерсивні методи навчання сприяють максимальній залученості всіх студентів до процесу вирішення поставленого навчального завдання у вигляді гри, аналізу й вирішення ситуації, побудови належного рівня комунікацій, розробки й презентації навчальних проектів тощо. Сформульовано висновок, що доручення майбутніх філологів до віртуальної реальності позитивно впливає на розвиток їхнього творчого мислення й дослідницьких умінь.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: імерсія; майбутні філологи; кейс-метод; віртуальна реальність
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра романської філології та порівняльно-типологічного мовознавства
Користувач, що депонує: ст.викл. Віта Петрівна Боса
Дата внесення: 04 Січ 2021 08:40
Останні зміни: 04 Січ 2021 08:40
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34244

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу