Автореферат - «Метафора як інструмент соціальної комунікації»

Шніцер, Марія Михайлівна (2021) Автореферат - «Метафора як інструмент соціальної комунікації» Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of 2020_12_29 Автореферат Шніцер 19.01.2021 (оновл) вар02.pdf]
Перегляд
Текст
2020_12_29 Автореферат Шніцер 19.01.2021 (оновл) вар02.pdf

Download (413kB) | Перегляд

Анотація

Проаналізовано сутнісні ознаки та показано шляхи розвитку в європейській філософії теоретико-методологічних підходів до соціальної комунікації як середовища побутування метафор, описано теоретичні умови для розуміння метафори як засобу соціального конструювання, її креативний потенціал і його прояв у сучасному суспільстві, виявлено передумови та результати символічно-метафоричного, медійно-метафоричного та повсякденно-метафоричного конструювання українського суспільного дискурсу. Конструктивну здатність метафори в суспільному дискурсі представлено в контексті класичної ідеї про «живі» та «мертві» метафори. Показано можливості розвитку живих метафор в комунікативному середовищі і їх участь у виконанні соціальних завдань суспільства. Розкрито роль метафори у формуванні базових соціальних архетипів та сучасному розвитку публічної сфери.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: соціальна комунікація, соціальна раціональність, метафора, когнітивно-лінгвістичне моделювання дійсності, символічно- метафоричний обмін, архетипова метафора, креативний потенціал метафори.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 22 Січ 2021 07:25
Останні зміни: 22 Січ 2021 07:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34333

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу