Автореферат - Трансформація політики США щодо Куби (1953 – 1979 рр.)

Касаткіна, Катерина Андріївна (2021) Автореферат - Трансформація політики США щодо Куби (1953 – 1979 рр.) Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Касаткіна_автореферат (1).pdf]
Перегляд
Текст
Касаткіна_автореферат (1).pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

дисертації досліджується трансформація політики США щодо Куби у період з 1953 до 1979 рр. Основну увагу спрямовано на аналіз факторів, що вплинули на формування кубинського напрямку американської політики і визначили характер її якісних змін в означений період. У ретроспективному огляді розглянуто кубинську політику Вашингтона попереднього періоду та з’ясоване місце латиноамериканського регіону та Куби серед зовнішньополітичних пріоритетів США. Представлена узагальнююча характеристика революційних подій на Кубі у 1953 – 1959 рр., які вплинули на позицію Вашингтона щодо нового кубинського уряду. Проаналізовано причини і передумови виникнення американсько-кубинських протиріч наприкінці 1950 х – початку 1960-х рр. Розглянуто конкретні політичні та економічні кроки адміністрації президентів США щодо Куби в умовах розриву дипломатичних відносин. Досліджено політику Білого дому під час Кубинської ракетної кризи 1962 р. і після її врегулювання, та визначено чинники, які впливали на процес прийняття рішень президента та його радників у кризовій ситуації. Виявлено нові підходи у кубинській політиці США у 1960-х рр. Охарактеризовано принципи формування американсько-кубинських відносин в умовах політики розрядки міжнародної напруженості у 1970-х рр. Проведено аналіз ключових проблем, які несли загрозу відновленню американсько-кубинських відносин означеного періоду.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: США, Куба, американсько-кубинські відносини, Кубинська революція, Кубинська ракетна криза, Холодна війна, розрядка міжнародної напруженості.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 15 Бер 2021 10:05
Останні зміни: 15 Бер 2021 10:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35281

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу