Особливості фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва у навчальних народно-інструментальних колективах

Малахова, Маргарита Олександрівна (2021) Особливості фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва у навчальних народно-інструментальних колективах Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи, 79 (1). с. 187-192.

[thumbnail of M_Malakhova_NCHNPDU_79.pdf] Текст
M_Malakhova_NCHNPDU_79.pdf

Download (331kB)

Анотація

У статті розглядається питання фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва в навчальних народно-інструментальних колективах. З метою визначення специфіки та змісту підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в оркестровому та ансамблевому класах проаналізовано науково-методичні праці вітчизняних науковців, викладачів оркестрового класу та керівників навчальних народно-інструментальних колективів закладів вищої освіти. Здійснено аналіз основних положень навчальних програм з оркестрово-ансамблевих дисциплін різних років для студентів вищих педагогічних і мистецьких навчальних закладів. Визначено позитивні тенденції в діяльності означених колективів: 1) обумовленість змісту оркестрово-ансамблевої підготовки студентів в системі університетської освіти сучасними вимогами до цього виду музичного виконавства; 2) відповідність форм, методів і засобів навчання студентів в оркестровому та ансамблевому класах сучасному рівню розвитку педагогічної науки; 3) урахування специфіки музично-педагогічної та концертно-виконавської діяльності сучасного вчителя музичного мистецтва у плануванні репертуару та методів роботи з навчальними народно-інструментальними колективами. Виявлено негативні тенденції досліджуваного процесу: 1) недостатня орієнтація оркестрово-ансамблевої підготовки студентів на розвиток у них актуальних для сьогодення професійно-особистісних якостей; 2) щорічна зміна учасників навчальних оркестрів та ансамблів; 3) недостатня кількість аудиторних годин для повноцінного засвоєння студентами складного оркестрового репертуару; 4) різний рівень доуніверситетської інструментальної підготовки студентів; 5) необхідність самостійного аранжування (перекладення, обробки) викладачем навчального репертуару відповідно до виконавського складу студентського оркестру (ансамблю) певного навчального року.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фахова підготовка; учитель музичного мистецтва; навчальний народно-інструментальний ансамбль; навчальна програма; оркестровий клас; ансамблевий клас.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: Маргарита Олександрівна Малахова
Дата внесення: 06 Трав 2021 12:24
Останні зміни: 06 Трав 2021 12:24
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36310

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу