Рівень особистісної зрілості людини та його зв’язок із інтегральними висновками про функціональний стан кардіо-респіраторної системи

Савченко, Валентин Михайлович та Харченко, Галина Дмитрівна та Буряк, Ольга Юріївна та Омері, Ірина Дмитрівна та Неведомська, Євгенія Олексіївна та Тимчик, Олеся Володимирівна та Яценко, Світлана Петрівна (2021) Рівень особистісної зрілості людини та його зв’язок із інтегральними висновками про функціональний стан кардіо-респіраторної системи Health, physical education and sport: perspectives and best practices. Book of abstracts 3rd International Scientific and Practical Online Conference 12-13 May, 2021. с. 138-141.

[thumbnail of V_Savchenko Tymchyk Nevedomsjka Buriak Kharchenko Yatsenko_2021_FZFVS.pdf] Текст
V_Savchenko Tymchyk Nevedomsjka Buriak Kharchenko Yatsenko_2021_FZFVS.pdf

Download (733kB)
Офіційне посилання: https://kubg.edu.ua/

Анотація

Мета дослідження ‒ визначити рівень особистісної зрілості обстежених осіб та встановити його зв’язок із інтегральними висновками про функціональний стан кардіо-респіраторної системи. Матеріал і методи. Дослідження проведено серед пацієнтів із хронічними хворобами та наслідками травм, що потребували медичної реабілітації в стаціонарі, а також серед студентів гуманітарного університету, які за лікарськими висновками були здоровими людьми. Усього відібрано та обстежено 560 осіб, з них чоловіків - 301 (53.75%), жінок - 269 (46.25%) осіб. Середній вік обстежених становив (M±S) 35.00±17.75 років. Усього 337 (60.18%) пацієнтів, 223 (39.82%) здорові особи (студента). Встановлено зв’язок рівня особистісної зрілості / духовності людини з функціональним станом кардіо-респіраторної системи, що виявилося у переважанні її високого рівня за умови задовільного адаптаційного потенціалу системи кровообігу за А.П. Берсеневою, високого рівня фізичного стану за О.А. Пироговою, повної відповідності функції дихання щодо маси тіла за життєвим індексом, більш високого рівня спряженості роботи органів дихання та кровообігу за індексом Скібінські. Особам із низьким і недиференційованим рівнями особистісної зрілості / духовності притаманний гірший функціональний стан кардіо-респіраторної системи, ніж особам із високими рівнями.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: особистісна зрілість; функціональний стан; кардіо-респіраторна система
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичної терапії та ерготерапії
Користувач, що депонує: Доцент Євгенія Олексіївна Неведомська
Дата внесення: 04 Черв 2021 11:49
Останні зміни: 04 Черв 2021 11:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36550

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу