Практичні аспекти розвивального середовища дитячого клубу за матеріалами книги Б. Боровича «Дитячий клуб (Історія одного досвіду)» (1919)

Матюшинець, Яна Володимирівна (2021) Практичні аспекти розвивального середовища дитячого клубу за матеріалами книги Б. Боровича «Дитячий клуб (Історія одного досвіду)» (1919) Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2 (75). с. 8-12. ISSN 1992-5786

[thumbnail of Matiushynets_Y_V_PAIBB_PI_2021.pdf] Текст
Matiushynets_Y_V_PAIBB_PI_2021.pdf

Download (243kB)
Офіційне посилання: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/archive/2021/75/...

Анотація

У статті висвітлено розвивальний аспект середовища дитячого клубу для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, що функціонували на теренах України на початку ХХ століття (за матеріалами книги «Дитячий клуб (Історія одного досвіду)» (1919 р.)) Бориса Боровича. Охарактеризовано суспільне та розвивальне значення дитячих клубів для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, з сімей бідних верств населення. Проаналізовано вплив умов середовищ дитячих клубів на всебічний розвиток дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Висвітлено форми і методи, що застосовувались педагогами під час роботи з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку у розвивальному середовищі дитячого клубу, для реалізації самодіяльності дітей (ігри-заняття, ігри-розваги) та розширення їхніх знань про навколишнє середовище (бесіди, екскурсії, прогулянки). За результатами вивчення досвіду діяльності дитячого клубу, що діяв в м. Одеса, розкрито особливості організації розвивального процесу, розподілу дітей дошкільного та молодшого шкільного віку на групи та змісту роботи в групах. Окреслено підходи до облаштування розвивального середовища дитячого клубу та розподілу його на предметні зони. Виявлено, що у предметно-розвивальному середовищі дитячого клубу педагоги значну увагу приділяли підбору функціонального інвентаря для групових і самостійних ігор дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. З’ясовано, що дитячі клуби створювалися з урахуванням творчих нахилів та індивідуальних особливостей кожного вихованця. Вивчення матеріалів про діяльність дитячого клубу засвідчило, що створення сприятливої атмосфери в середовищі дитячого клубу спонукало дітей дошкільного та молодшого шкільного віку до прояву ініціативності, стійкості, мужності, самодіяльності та співпраці в умовах групи дітей (різного віку і статі). Окрім того, висвітлено значення дитячого колективу в розвивальному середовищі дитячого клубу для формування комунікативних умінь. Також у статті представлено досвід створення у середовищі дитячого клубу бібліотеки і читальні для прищеплення у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку любові до читання. З огляду на це проаналізовано і висвітлено поширені методи читання, які застосовували педагоги в розвивальному середовищі дитячих клубів (читання «з чарівним ліхтарем», читання з демонстрацією картин, читання-бесіди, самостійне читання).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: розвивальне середовище; дитячий клуб; соціальне довкілля; діти дошкільного віку; діти молодшого шкільного віку; Б. Борович.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Кафедра педагогіки та психології
Дата внесення: 11 Черв 2021 07:06
Останні зміни: 11 Черв 2021 07:06
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36604

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу