Функціональна характеристика іменних придієслівних актантів

Лахно, Наталія Валентинівна (2015) Функціональна характеристика іменних придієслівних актантів Мовознавчий вісник (20). с. 104-109.

Це остання версія цього елемента.

[thumbnail of Mv_2015_20_21.pdf]
Перегляд
Текст
Mv_2015_20_21.pdf

Download (263kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cg...

Анотація

У статті окреслено сутність поняття ‘актантний розподіл семантики’, проаналізовано функції придієслівних іменних актантів, зумовлені характерними особливостями дієслівної семантики. Визначено, що актантні характеристики адресують експліцитні та імпліцитні семи дієслова. Насамперед, розглянуто генеративну, акумулятивну і гібридну функції, що належать до групи підмета й додатка. З’ясовано зміст цих термінів, установлено основні критерії визначення актантних характеристик та компоненти дієслівної семантики, якими вони зумовлені. Акцентовано на здатності дієслівних афіксів спрямовувати функціональну характеристику актантів у бік суб᾽єкта або об᾽єкта та визначати її. Підкреслено, що функціональний статус актантів визначає лексична, акціональна та словотвірна семантика. Проілюстровано перерозподіл актантних функцій унаслідок семантичних процесів. Звернено увагу на те, що між синтаксичним і функціональним статусом придієслівних актантів немає взаємної однозначної відповідності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: актантний розподіл семантики; генеративна функція; акумулятивна функція; гібридна функція; актанти-поширювачі; сема;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: Богдан Ігорович Грицеляк
Дата внесення: 08 Лип 2021 06:27
Останні зміни: 08 Лип 2021 06:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36781

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу