Lexico-semantic features of gastronomic discourse in Julie and Julia

Цапро, Галина Юріївна та Логвиненко, Ганна Петрівна (2020) Lexico-semantic features of gastronomic discourse in Julie and Julia Studia Philologica (14(1)). с. 75-80.

[thumbnail of G_Tsapro_FS_2020_IF.pdf] Текст
G_Tsapro_FS_2020_IF.pdf

Download (3MB)
Офіційне посилання: https://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/arti...

Анотація

У статті представлено дослідження гастрономічного дискурсу фільму “Джулі та Джулія”. Категорія часу розкривається через зображення часу, що витрачається на очікування, приготування їжі, створення персонального блогу, підготовки до проведення подій. Категорія місця включає в себе ресторани, кулінарну школу, кухні героїнь, офіс Джулії. Лексико-семантичні особливості дискурсу фільму розкриваються у назвах страв, гастрономічній термінології, гастрономічних символах, рецептах. Гастрономічному дискурсу фільму притаманна яскраво виражена метафоричність. Так, ключовими метафоричними фігурами фільму є чотири інгредієнти: BUTTER (масло), що символізує захоплення приготуванням їжею, задоволенням від страви; EGG (яйце), що демонструє власні здобутки головної героїні Джулі, її особисті перемоги; LOBSTER (омар), що виступає символом професіоналізму, а процес його приготування символічно зображує процес подолання життєвих й професійних перешкод; DUCK (качка), що репрезентує символ перемоги, досягнення успіху. Кулінарні рецепти є ядром комунікацій у фільмі. Особливостями кулінарних рецептів у фільмі, окрім стандартних структурних елементів, є зв'язок з особистим життям обох героїнь, а також репрезентація стереотипів маскулінності та феміннінності, що відтворюють традиційні гендерні уявлення про соціальні ролі чоловіка та жінки у суспільстві. Поліфункціональність гастрономічного дискурсу у фільмі Julie and Julia дозволяє торкатися різних аспектів життєдіяльності обох головних героїнь, Джулії й Джулі, а саме особистих переживань, тимчасових складнощів, ностальгічного настрою, коли приготування їжі виявляється своєрідним засобом рухатись далі до власних перемог.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: гастрономічний дискурс; дискурс кіно; гастрономічні символи; Джулі та Джулія
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра англійської філології та перекладу
Користувач, що депонує: доцент Галина Юріївна Цапро
Дата внесення: 19 Серп 2021 10:01
Останні зміни: 19 Серп 2021 10:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36953

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу