Харчовий код прози Уласа Самчука

Руснак, Ірина Євгеніївна (2021) Харчовий код прози Уласа Самчука Колективна (три і більше авторів). Nutrition – Health – Education. Zdrowotne aspekty jedzenia w kulturze, literaturze i języku. Талком, Київ.

[thumbnail of I_Rusnak_IF_ZZE.pdf] Текст
I_Rusnak_IF_ZZE.pdf - Опублікована версія

Download (604kB)

Анотація

У статті вперше зроблено спробу розглянути харчовий код прози Уласа Самчука, з’ясовати його значення для розуміння продукованих письменником ідей. Харч, його придатність для насичення стають у прозі письменника одним зі способів оцінки і людей, і подій. Духовна глибина Самчукових персонажів (селянина, хуторянина, пролетаря, представника влади) вимірюється їхнім ставленням до одвічних цінностей – зерна, хліба, праці («Волинь», «Марія», «Морозів хутір», «Темнота»). Відсутність їжі (голод) увиразнює стратегії виживання українців у кризових ситуаціях, характеризує механізми імперського нищення цілої нації (роман «Марія»). Харчовий код прози У. Самчука має різні смислові навантаження: їжа символізує тріумф і повноту людського життя; їжа постає як спокуса чи гріх; в одних випадках споживання їжі потверджує духовну бідність спільноти, в інших – є свідченням непогамованої віри в майбутнє та вітальності цілої нації.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Улас Самчук; харчовий код; образи їжі; бенкет; голод.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Професор Ірина Євгеніївна Руснак
Дата внесення: 30 Вер 2021 11:25
Останні зміни: 30 Вер 2021 11:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37308

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу