Досвід формування толерантності у майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти

Куземко, Леся Валентинівна (2021) Досвід формування толерантності у майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти Актуальні питання гуманітарних наук, 40 (2). с. 213-218. ISSN 2308-4855/2308-4863

[thumbnail of L_Kuzemko_APHN_40_IS.pdf] Текст
L_Kuzemko_APHN_40_IS.pdf - Опублікована версія

Download (608kB)
Офіційне посилання: http://www.aphn-journal.in.ua/

Анотація

У статті висвітлено результати теоретичного та емпіричного дослідження з проблеми формування толерантності у майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти. Охарактеризовано сутність толерантності та її місце в особистісно-професійному розвитку майбутнього педагога. Представлено розроблену структуру толерантності вихователя закладу дошкільної освіти, яка включає компоненти: ціннісні орієнтації, емоційна стійкість, комунікативна компетентність, поведінкові навички. Визначено, що на процес формування толерантності впливає безліч факторів, з поміж яких: індивідуальні особливості людини та її спосіб життя, культурні традиції народу, навколишнє середовище, засоби масової інформації. Наведено результати емпіричного дослідження сформованості толерантності у студентів спеціальності 012 «Дошкільна освіта» першого (бакалаврського) освітнього рівня Київського університету імені Бориса Грінченка. Для діагностики використано експрес-опитувальник «Індекс толерантності» Г. Солдатової та опитувальник «Тест толерантності» В. Бойко. За бальною шкалою ступеня вияву показників визначено рівні сформованості толерантності (низький, середній, високий). Розкрито досвід застосування навчальних і позанавчальних форм роботи в закладі вищої освіти з метою формування толерантності у студентів. Виокремлено педагогічні умови успішного формування толерантності як складової особистісно-професійного розвитку майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти. До яких віднесено: розроблення навчального контенту для забезпечення усвідомленого розуміння студентами сутності та структури толерантності, як інтегративної якості особистості; активізація пізнавальної діяльності студентів, що спрямована на самодіагностику і саморозвиток толерантності; формування здатностей до ефективної взаємодії з різними категоріями людей на основі поваги, безумовного прийняття, взаєморозуміння. У висновках наголошено, що визначальними для формування толерантності як компоненту особистісно-професійного розвитку майбутнього вихователя, є застосування різноманітних форм навчальної та позанавчальної роботи відповідного змісту і гуманне середовище, сповнене поваги та підтримки, безумовного прийняття кожного студента як особистості.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: особистісно-професійний розвиток; педагогічні умови формування толерантності; структура толерантності вихователя закладу дошкільної освіти; толерантність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Леся Валентинівна Куземко
Дата внесення: 02 Лист 2021 08:58
Останні зміни: 02 Лист 2021 08:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37409

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу