Психологічна підготовка спортсменів екстремальних видів велоспорту BMX

Поляничко, Олена Миколаївна та Лахтадир, Олена Володимирівна (2021) Психологічна підготовка спортсменів екстремальних видів велоспорту BMX Колективна (три і більше авторів). Theoretical-methodological and scientific aspects of physical education : Collective monograph. Cuiavian University in Wloclawek, Republic of Poland.

[thumbnail of O_Polianychko_O_Lakhtadyr_FZFVS.pdf] Текст
O_Polianychko_O_Lakhtadyr_FZFVS.pdf

Download (1MB)

Анотація

Психологічна підготовка спортсменів в екстремальних видах велоспорту потребує вивчення різних підходів і систем підготовки на різних етапах спортивної підготовки з урахуванням індивідуальної неповторності кожного спортсмена. Тренерам і спортивним психологам необхідно враховувати «екстремальність» BMX, готовність спортсменів до ризику і прагнення до самореалізації за будь-яку ціну, навіть ціну свого життя. Своєчасне виявлення психологічних і психічних властивостей нервової системи спортсмена сприятиме адекватності в наданні психологічної допомоги під час тренувань і особливо в підготовці і виступів спортсмена на змаганнях. Сформована психологічна готовність дасть змогу спортсмену адекватно реагувати на зміну зовнішніх умов, забезпечуючи взаємозв’язок внутрішнього стану із зовнішніми цілями спортивної діяльності. Отримані результати доводять, що висока готовність спортсменів BMX до ризику – це специфічна ознака екстремальних видів велоспорту, зниження готовності до ризику може призвести до зниження рівня мотивації до успіху і, як наслідок, зниження ефективності тренувального процесу і спортивного результату. Спортсмени BMX виділяють психологічні якості, якими має володіти спортсмен в екстремальних видах велоспорту: сміливість, завзятість, жага до перемоги, терпіння, впевненість у собі, сила волі, рішучість, цілеспрямованість. До основних емоцій і почуттів, які виникають при невдачах на тренуванні та змаганнях, 147 належать розчарування, бажання повторювати виконання елементів, поки не вийде.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Спортсмени-велосипедисти; BMX; психологічна готовність; Екстремальний спорт
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: доцент Олена Миколаївна Поляничко
Дата внесення: 19 Лист 2021 08:00
Останні зміни: 19 Лист 2021 08:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37423

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу