"Інший" у Бомарше і Г. Квітки-Основ'яненка: особливості авторських репрезентацій

Гальчук, Оксана Василівна (2021) "Інший" у Бомарше і Г. Квітки-Основ'яненка: особливості авторських репрезентацій Колективна (три і більше авторів). Ідентичність: текстуальні виміри: колективна монографія. Кушнір Г.М., Івано-Франківськ.

[thumbnail of Halchuk_2021_monograph_GI.pdf] Текст
Halchuk_2021_monograph_GI.pdf

Download (1MB)

Анотація

У статті визначається ідейно-художня специфіка образів-протагоністів «Севільського цирульника» П.-О. Бомарше і «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка як типів авторської репрезентації «Іншого», який здійснює акт утвердження «Себе» або «Свого». Окремим аспектом є проблема ідентичності, яку так чи так осмислюють обидва письменники, акцентуючи на «інакшості» своїх персонажів. Завдяки образові-масці "Іншого" посилювався ефект об’єктивності, увиразнювались характеристики «свого», що спрацьовувало на вирішення письменниками-просвітителями сатирико-дидактичних завдань. Зазвичай саме протагоністи-«Інші» були alter ego автора – і як «рупори» ідей, і як персонажі з виразними автобіографічними рисами. Протагоністи «Cевільського цирульника» Бомарше і «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка є авторськими варіантами «Іншого», який постає архетипним Трикстером – лукавим двійником мудрого Старого. Їхня «інакшість» перетворюється на «знаряддя» досягнення мети; підґрунтя для репрезентації власного «Я»; ословлення позиції щодо сучасного їм світу.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: ідентичність; "Інший"; постколоніальний дискурс; Трикстер; Бомарше; Квітка-Основ'яненко
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Оксана Гальчук
Дата внесення: 26 Жов 2021 08:16
Останні зміни: 26 Жов 2021 08:16
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37738

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу