Мовленнєві акти у твітах публічних осіб на тему навколишнього середовища

Степаненко, Катерина Василівна та Карпенко, Юлія Вікторівна (2021) Мовленнєві акти у твітах публічних осіб на тему навколишнього середовища Studia Philologica. ISSN 2412-2491; 2311-2425

[thumbnail of K_Stepanenko_Yu_Karpenko_Studia_Philologica_16_Iss.pdf] Текст
K_Stepanenko_Yu_Karpenko_Studia_Philologica_16_Iss.pdf - Опублікована версія

Download (793kB)
Офіційне посилання: https://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/issu...

Анотація

У цій статті представлено детальний аналіз та інтерпретацію основних мовленнєвих актів, які використовуються у твітах публічних осіб. Наші знахідки відображають найпоширеніші типи мовленнєвих актів, виявлених у висловлюваннях публічних осіб на тему навколишнього середовища. Беручи за основу дослідження численних науковців та багате теоретичне підґрунтя теорії мовленнєвих актів, дослідження торкається глобальних проблем, висвітлених у медіа дискурсі, з посиланням на прагматичний аспект відгуку аудиторії. Методологія цього дослідження початково збирає дані корпусу англомовного твіттера у рамках висловлювань відомих екоактивістів за допомогою методу суцільної вибірки. Одним з найважливіших компонентів публікації є класифікація зазначених висловлювань, підкріплена кількісними даними. Додатково до ілокутивного аспекту, було досліджено перлокутивний ефект на основі підрахунку реакцій аудиторії; окрім виявлених простих та складних мовленнєвих актів, авторки встановили значення комплексних мовленнєвих актів у рамках соціальної мережі Твіттер. Ще однією особливістю публікації є визначення зворотних мовленнєвих актів, що використовуються публічними особами на позначення важливості тем, піднятих у їхніх мікроблогах. Це дослідження також сфокусовано на перлокутивному ефекті висловлювань шляхом сумування ретвітів, твітів з цитатами та уподобань. Застосувавши кількісні методи до підрахунку відгуків аудиторії, було визначено головні екологічні теми. Статистичні дані широко використовуються у дослідженні з метою виявлення значного впливу окремих тематик на аудиторію. Сподіваємось, що це дослідження сприятиме глибшому розумінню прагматичного вивчення соціальних медіа для більш ґрунтовного уявлення про висловлення публічних осіб, які можна схематизувати з метою створення медіа дискурсу цільового призначення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мас-медійний дискурс; екодискурс; висловлювання публічних осіб; мовленнєві акти; твіт; іллокутивний акт; перлокутивний ефект.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: Катерина Василівна Степаненко
Дата внесення: 20 Груд 2021 13:28
Останні зміни: 20 Груд 2021 13:28
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37853

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу