Духовна культура педагога: принципи, умови, тенденції розвитку

Вінник, Наталія Дмитрівна (2021) Духовна культура педагога: принципи, умови, тенденції розвитку Габітус (20). с. 90-94.

[thumbnail of N_Vinnyk_GABITUS_20_IL.pdf] Текст
N_Vinnyk_GABITUS_20_IL.pdf - Опублікована версія

Download (4MB)

Анотація

В статті представлено теоретичний аналіз понять «культура особистості», «духовна культура», «духовна культура педагога» та зазначено, що проблема духовного розвитку особистості педагога відноситься до числа найбільш актуальних в сучасній освіті. Духовну культуру педагога автором розглянуто як систему духовно-професійних прагнень, які реалізуються у ставленні до себе, інших людей, оточуючого світу та є необхідною основою гуманістичного контексту педагогічної діяльності. Виділено основні умови, принципи та тенденції розвитку духовної культури педагога. Так, психолого-педагогічними умовами, розвитку духовної культури майбутнього вчителя, є спрямованість змісту навчальних дисциплін на формування моральних і духовних цінностей студентів; розширення поліваріативності змісту знань про цілісність і духовну сутність особистості; насичення змісту базової педагогічної освіти знаннями про духовну сутність людини, про необхідність духовно-морального самовдосконалення людини; використання міжпредметних зв’язків, інтеграція навчальних дисциплін; забезпечення умов для самореалізації та творчого розвитку студентів; забезпечення сприятливого морально-психологічного клімату в педагогічному колективі, що стимулює формування позитивної «Я» -концепції вчителя. Представлено апробацію авторської методики «Духовна культура педагога», яка складається з 11 духовно-професійних прагнень та визначено ступінь гармонійності функціонування певного виду прагнення на рівні його прояву в поведінці і діяльності майбутнього фахівця освіти. Розроблено науково-практичні рекомендації по оптимізації розвитку духовної культури педагога.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: культура; духовність; духовна культура педагога; духовно-професійні прагнення; духовна свідомість
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: Кандидат Наталія Дмитрівна Вінник
Дата внесення: 08 Лист 2021 09:20
Останні зміни: 08 Лист 2021 09:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38273

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу