Тенденції розвитку новітньої біобібліографії (За матеріалами всеукраїнського «Біографічного рейтингу»)

Стамбол, Ігор Іванович (2021) Тенденції розвитку новітньої біобібліографії (За матеріалами всеукраїнського «Біографічного рейтингу») Інтегровані комунікації (8). с. 96-100. ISSN 2524–2644

[thumbnail of Stambol_IK_8.pdf] Текст
Stambol_IK_8.pdf

Download (159kB)
Офіційне посилання: https://ij.kubg.edu.ua/informatsiya/naukovtsiam/ko...

Анотація

У статті з’ясовано основні тенденції української біобібліографії за останні два роки, які відображені на елек тронному ресурсі Всеукраїнського «Біографічного рейтингу». Визначено кількісні показники, зокрема, найпро- дуктивніших біобібліографічних осередків, основних професійних груп, щодо представників яких створюються покажчики. Загалом за 2017–2018 рр. в Україні опубліковано близько двох сотень біобібліографічних покажчиків. Найбільшу групу з них становлять видання, що стосуються доробків науковців та представників літератури. Також представлені, але значно в меншій кількості, покажчики, що стосуються лікарів, педагогів, бібліотека- рів, державних діячів, митців, меценатів, композиторів та військовиків. У ході дослідження застосовано ана- літичний метод — для з’ясування сутності опрацьованих джерел та методи класифікації — для розрізнення покажчиків за тематикою і групуванням. Висновок зроблено в процесі синтезу отриманої інформації. З’ясовані статистичні показники свідчать, що в біобібліографії останніх років значно переважають науковці гумані- тарного спрямування. Це пояснюється як наявністю діючих відповідних наукових центрів, значним сплеском ві- тчизняної гуманітаристики, так і необхідністю дослідного підтвердження наукових результатів у природни- чих науках, що є ускладненим у сучасних соціально-економічних умовах. Тому найбільше покажчиків присвячено історикам та краєзнавцям. Інша переважаюча група — літератори, що також пов’язані з гуманітаристикою в контексті філології та відносно помітним розвитком української літератури. Однак більшість покажчиків стосується маловідомих і регіональних літераторів. Проте, незважаючи на кількісну перевагу, переможцями за результатами «Біографічного рейтингу» визначено покажчики, присвячені композитору, священнику і педа- гогу. Основними центрами, що продукують найбільшу кількість персональних покажчиків, є університетські бібліотеки, які пов’язані з кафедрами та науковими «школами» і пріоритетними напрямами досліджень.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: біобібліографія; бібліографічний покажчик; «Біографічний рейтинг»; бібліотека
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра інформаційних комунікацій
Користувач, що депонує: к.і.н. Ігор Іванович Стамбол
Дата внесення: 08 Лист 2021 12:30
Останні зміни: 08 Лист 2021 12:30
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38275

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу